Reggeli

Csak az árrés lehet az oka, hogy a budapesti karácsonyi vásár drágább, mint a bécsi

rtl.hurtl.hu

2023. december 20. 8:48

Az élelmiszer-alapanyagok és a munkaerő ugyanis nem drágábbak itthon, mint Ausztriában, legalábbis nagykereskedelemi szinten – mondta Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető stratégája. A Reggeliben arról is kérdezték a szakértőt, hogy mennyi pénzük maradt az embereknek a karácsonyi ünnepekre, és mi várható 2024-ben.

Az elmúlt két hónapban érezhettük, hogy az árak stagnálni kezdtek, egyes helyeken akár csökkentek is. A benzin olcsóbb lett tavaly decemberhez képest – mondta a Reggeliben Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető stratégája. (Akkor a 95-ös 632 forintba került, most 548 forintba kerül a holtankoljak.hu szerint.) 

De van, ami nagyon drága tavalyhoz képest, ilyen például a karácsonyi sütemények elengedhetetlen alapanyaga, a cukor. Móró szerint nagyon vegyes az inflációs kép, és kijelenthető, hogy nincs általános, mindenre kiterjedő áremelkedés. Az a furcsa helyzet állt elő, hogy az elektronikai termékek, autók ára csökkent, de a mindennapi termékek ára emelkedett.

Hogy lehet, hogy a bécsi adventi vásár olcsóbb, mint a budapesti? – kérdezték a műsorvezetők. Ez Móró szerint csupán az árrésekről szól,

hiszen az élelmiszer-alapanyagok és munkaerő nem drágábbak itthon, mint Ausztriában, legalábbis nagykereskedelemi szinten. 

Ezek az árak a külföldi turistákhoz lettek kalibrálva, bár a budapesti árszint már Nyugat-Európához képest is magas.

Egy kis derűlátás év végére: nyugodtabb év áll előttünk inflációs szempontból, úgy tűnik stabil lesz a forint árfolyama, az éves infláció 5-6 százalék lehet 2024-ben – mondta Móró Tamás.

#Reggeli#Videó#móró tamás#Gazdaság#karácsony#árak#élelmiszer#drágulás#elemző#karácsonyi vásár#turisták#bécs#budapest#infláció

Címlapról ajánljuk