Reggeli

Egyre több a speciális diétára szoruló óvodás és iskolás gyermek – ez a cég több allergént is kivont a közétkeztetésből

rtl.hurtl.hu

2023. október 5. 11:21

Az elmúlt öt-tíz évben kilenc-tízszeresére növekedett a speciális étrendet igénylők száma, ezért hatalmas változást vezetett be a Hungast Csoport a közétkeztetésben. A Reggeli vendége Enyedi Csaba, a Hungast kommunikációs igazgatója volt.

Az intézményi fenntartók dolga a közétkeztetés biztosítása. Az önkormányzatoknak két lehetőségük van arra, hogy egyes helyekre az ilyen típusú ellátást biztosítsák. Ennek alapján vagy az önkormányzat működtet főzőkonyhát, és saját alkalmazottakat vesz fel, vagy kiszervezi a munkát. A felkészültség azonban eltérő.

A Hungast Csoportnál kommunikációs igazgatója, Enyedi Csaba arról beszélt a Reggeliben, hogy a Hungast az elsők között volt, akik a dióféléket, a mogyorót és a szezámmagot kivonták ételeikből.

Arra nincs kimutatható adat, hogy valóban valami környezeti probléma miatt nagyobb az allergiások száma. Kétségtelen, hogy évről évre nő az igénylők száma

 – mondta a csoport kommunikációs igazgatója az allergiás betegekről. 

Enyedi szerint infrastrukturálisan kell megteremteni a mentes termékek hátterét. Mivel nincs erre vonatkozó jogszabály, ezért minden közétkeztető egyedül döntheti el, hogy bevállalja-e a jóval költségesebb mentes étkeztetési lehetőséget, ami gazdaságilag kevésbé kifizetődő, de gyerekek életét mentheti meg.

Nyitókép: Komka Péter/MTI

#Reggeli#Videó#közétkeztetés#allergia#hungast csoport#enyedi csaba#Életmód#egészség

Címlapról ajánljuk