Reggeli

Karácsony Gergely: Ha hatvannal megy az autó, szinte már semmi esélye sincs a gyalogosnak

rtl.hurtl.hu

2023. február 21. 8:54

Nem sokkal azután, hogy a 4-6-os villamos megállójában halálra gázoltak egy 23 éves lányt, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Reggeli vendége volt. Elmondta, hetente meghal egy ember autóbalesetben a fővárosban. Meg kell vizsgálni, javítana-e a helyzeten, ha a kritikus helyeken még lejjebb vinnék a megengedett sebességhatárt.

Karácsony Gergely a minimumra szeretné csökkenteni a közúti balesetek számát a belvárosban. A cél nem az lenne, hogy teljesen megszüntessék ezeket, mert az a főpolgármester szerint lehetetlen, hanem az, hogy ezek ne végződjenek halálesettel. Ezt pedig nem látja megvalósíthatatlannak, bár azt beismerte, hogy időre lesz szükség az eléréséhez.

Ehhez nagyon sok minden kell: az oktatás átalakítása és a közlekedési szabályok betartatásával kapcsolatos hatékonyabb fellépés

– ennek első lépéseként bevezetné Budapesten a műszeres sebességmérést, amivel New Yorkban már sikerült lecsökkenteni a közúti balesetek számát.

A Reggeliben arról is beszélt, hogy hétfőn egyeztetett a témában a budapesti rendőrfőkapitánnyal. Karácsony elmondása szerint a fővárosnak vannak kamerái, amiket informatikai fejlesztések után fel lehet használni sebességmérésre.

A kísérleti sebességmérések, például a Szentendrei úton brutális sebességtúllépéseket mérnek. Ez a városban egy nagyon gyakori jelenség

– magyarázta. Szerinte egyértelmű összefüggés van a baleset súlyossága és a sebességkorlátozás átlépésének mértéke között, tehát

ha valakit elüt egy autó, ami harminccal megy, nagy eséllyel túléli a balesetet, ha az autó ötvennel megy, akkor fele-fele, ha hatvannal, akkor szinte már semmi esélye sincs a gyalogosnak.

Így szerinte először érvényt kellene szerezni a jelenlegi szabályoknak. Erre azért is lenne szükség, mert ami a múlt héten történt, nem egyedi eset. A főpolgármester itt felhívta a figyelmet arra, hogy tegnap délután frontális karambolban halt meg egy autós Csepelen.

Budapesten minden héten meghal egy ember autóbalesetben

– mondta ki. Szerinte a sebességkorlátozásokat is át kéne gondolni. Elképzelhető, hogy van, ahol nem indokolt a további sebességkorlátozás, de azt is meg kell vizsgálni, hogy javítana-e a helyzeten, ha a kritikus helyeken még lejjebb vinnék a megengedett sebességhatárt.

Emellett pedig elengedhetetlennek tartja, hogy az oktatásban – amire a fővárosnak nincsen ráhatása – is felvetődjenek ezek a kérdések.

Ha egy gyerek elmegy biciklizni, legyen rajta sisak, vagy ha valaki elmegy rollerezni – ami egy új probléma. Rengeteg baleset származik rollerezésből is

– magyarázta. 

#Reggeli#Videó#Belföld#baleset#budapest#karácsony gergely#sebességmérés#sebességkorlátozás

Címlapról ajánljuk