„Készüljünk fel lelkileg, testileg, hogy fogunk rovarokat enni” – a szakértő szerint ez a jövő
2023. február 14. 6:49
Bár sokan idegenkednek attól, hogy olyan ételt egyenek, amelyek rovarokat tartalmaznak, Dr. Tóth Tamás szerint ez a jövő. A Reggeliben mondott is pár nyomós okot erre.
Dr. Tóth Tamás obezitológus a Reggeliben arról beszélt, tudomása szerint jelenleg a világon már 2 millió ember fogyaszt rendszeresen rovart, ez több mint a Föld lakosságának negyede.
Élettanilag a rovarok jól produkálnak. Nyilván van egy kulturális ellenállása az embernek, de ezt egy csomó mindenre elmondhatjuk. Lehet, hogy ha bedobnánk a pacalt néhány kultúrkörbe, ugyanilyen ellenállás fogadná
– magyarázta.
A szakember hozott is a Reggeli műsorvezetőinek kóstolóba Finnországban beszerzett tengeri sóval ízesített tücsökchipset, amit Papp Gergő és Miller Dávid is megkóstolt. Gergőnek feltehetően nem lesz a kedvence a ropogós csemege, hiszen szerinte az íze
odakozmált kolbászhéj-szerűségre emlékezetet.
Dávid azonban elmondása szerint nem ódzkodik az ilyen élelmiszerektől, szerinte az emberek mégis azt gondolhatják, hogy a rovarok koszosak. Ezt azonban rögtön meg is cáfolta.
Ők nem szeretnek koszosak lenni, láttam egyszer erről egy filmet, hogy a csótány az egyik legtisztább rovar. Sokkal kevesebb baktérium van rajta, mint egy emberi tenyéren kézmosás után
– magyarázta a műsorvezető.
Dr. Tóth azért gondolja a jövő élelmiszerének a rovarokat, mert nagyon magas a fehérjetartalmuk, átlagosan kétszer annyi, mint a húsnak, amit szoktunk fogyasztani. Emellett pedig az ízeltlábúak tenyésztése is sokkal olcsóbb és egyszerűbb. Szerinte, ha a környezetvédelem szempontjából közelítjük meg a kérdést, akkor tényleg
a jövő élelmiszeréről beszélünk.