Reggeli

Balatoni tragédia: ha nincs a szörfdeszka, a fiúk nem mentek volna be a mély vízbe

rtl.hurtl.hu

2022. június 9. 8:04

A hétvégén két fiatal fiú halt meg a Balatonnál és hét embert kellett kimenteni a tóból. Bagyó Sándortól, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökétől megtudtuk, hogy mire kell figyelni fürdőzéskor, hogy elkerüljük a tragédiákat. Segítség lehet egy alkalmazás, a BalatonHelp, amely pillanatokon belül képes eljuttatni a szükséges GPS-koordinátákat és más információkat a mentésirányítási központba.

A három fiú nem a tervezett protokoll szerint ment el fürdeni. Egy szörfdeszkát vettek magukhoz a parton, ami nem bírt el ennyi embert. Miközben a déli parton eveztek befelé a tóba, nem vették észre, hogy olyan részhez értek, ahol már nem ért le a lábuk, és lecsúsztak a deszkáról. Az egyik fiú segíteni akart úszni nem tudó társának, de mindketten elmerültek, harmadik barátjuk a deszkába kapaszkodva túlélte a balesetet.

Bagyó Sándor a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke azt mondja, csak olyan személy kezdjen mentésbe, aki maga is jól tud úszni, így kerülhető el a nagyobb tragédia. Ha nem vagyunk biztosak az úszó tudásunkban inkább a közvetett mentést, vagyis a valamilyen eszköz segítségével történő mentést válasszuk.

Ha valaki szabadvizes helyre megy fürdőzni, kijelölt strandot válasszon, mert ezek a biztonságos fürdőhelyek, itt van vízimentő és víz mélységet jelző táblák, viharjelző.

Az egyéni felelőtlenséget egyik hatóság sem tudja kezelni

– mondja Bagyó Sándor.

Segítség lehet egy alkalmazás, a BalatonHelp, amely pillanatokon belül képes eljuttatni a szükséges GPS-koordinátákat és más információkat a mentésirányítási központba. Nemcsak a nyílt vízen hasznos, hanem nagy távolságú strandokon is, tipikusan ilyenek a Balaton déli partjának fürdőző helyei.

Borítókép: RTL Reggeli

#Reggeli#RTL Klub#rtl#Belföld#tragédia#balaton#meghaltak#fulladás#megelőzés#bagyó sándor

Címlapról ajánljuk