Reggeli

Hiába az árstop, fél évszázada nem volt akkora drágulás a boltokban, mint most

rtl.hurtl.hu

2022. április 14. 8:10

Aki most elmegy vásárolni, az azt tapasztalja, hogy jóval magasabbak az élelmiszerárak, mint korábban. 50 éve nem volt a mostanihoz hasonló drágulás Magyarországon. Raskó György agrárközgazdász szerint az alapvető élelmiszerek egy év alatt akár 50-100 százalékkal is megdrágulhatnak, és ez tartós marad.

A mostani élelmiszer drágulás egyik oka az energiaválság, hiszen a mezőgzadasági nyersanyagok előállításához komoly energia szükséges. A másik pedig, hogy az orosz-ukrán háború miatt Ukrajna hatalmas vetésterületeit nem tudják megművelni.

Raskó György agrárközgazdász az étolaj és a húsok ára esetében is 30%-os emelkedésre számít, a magas árak pedig tartósan velünk maradnak. Úgy véli, ha a kormány eltörli az árstopot és egyszerre ereszti rá a fogyasztókra a megrdágult élelmiszereket, az akár belpolitikai válságot idézhet elő.

A szakember szerint az ÁFA 5%-ra csökkentésével lehetne mérsékelni az elszabadult árakat. A rászorulóknak pedig utalványt vezetne be. Az alapvető élelmiszerek pár év alatt akár 50-100%-kal is drágulhatnak, ami társadalom nagy részének már elviselhetetlen szint.

 

#Reggeli#RTL Klub#peller mariann#rtl#árstop#papp gergő#élelmiszer#drágulás#raskó györgy

Címlapról ajánljuk