Portré

Zacher Gábor: Egy snájdig miniszterelnök mellett ott van a nagyon kövér magyar miniszterelnökünk, ahelyett, hogy példát mutatna

rtl.hurtl.hu

2023. január 21. 11:31

Ha az ország egyik vezető személyisége keményen elhízva kiállna az emberek elé, és azt mondaná: emberek, fogyjunk le 25 kilót egy év alatt, annak lenne népegészségügyi haszna – mondja a toxikológus. A szakember a Portréban arról is beszélt, hogy szerinte a fegyelmezetten dolgozó „marháknak” köszönhető, hogy nem omlott össze az egészségügy a járvány idején.

„Magyarországon az átlag egészségügyi kultúra a béka feneke alatt van” – hívta fel a figyelmet Zacher Gábor a Portréban. A toxikológus-mentőorvos szerint a magyar egészségügyi adatok kevésbé ismertek a lakosság körében.

„Ne keressük az Origón, sem az M1-en, a Kossuth Rádió sem szokott nagyon nyilatkozni arról, hogy az egymillió lakosra vonatkoztatott covidos halálesetek szempontjából Magyarország a negyedik legrosszabb a listán. Peru, Észak-Macedónia és Bulgária után rögtön mi jövünk.” Zacher szerint a negatív rekordhoz valószínűleg hozzájárultak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések is, de legfőképpen az, hogy a kormány kevesebb figyelmet szentel a megelőzésre. A toxikológus arra is felhívta a figyelmet, hogy a megelőzhető betegségek halálozási rátája Magyarországon a legmagasabb az Európai Unióban.

Költünk bombás óriásplakátokra több tízmilliót, de arra nincs pénz, hogy prevencióra, megelőzésre költsünk 

– fogalmazott Zacher. Pedig az emberek szerinte az információhiány miatt nem járnak el szűrésekre – valószínűleg ezért lehet az is, hogy itthon tízszer annyi nő hal meg méhnyakrákban, mint Finnországban.

Lassan hungarikum lesz az alkoholizmus

A statisztikák szerint legalább 800 ezer alkoholista él ma Magyarországon, ami azt jelenti, hogy nincs olyan család, ahol ne lenne alkoholfüggő. Ez azt jelenti, hogy nagyságrendileg sokkal több problémát okoz az alkohol-, mint a kábítószerfüggőség.

„30 ezren halnak meg évente az alkoholtól, és hatvanan kábítószertől” – érzékeltette a különbséget a toxikológus. Hozzátette: „attól nem lesz senki alkoholista, hogy egyszer berúg, és a kórházba kerül”.

Nagy problémának tartja viszont, hogy az alkoholfogyasztást egy életérzéshez kötjük – erre a legjobb példa az a sörreklám, amelyben a fiatalok egy panorámás lakás teraszán bontják fel az italukat, miközben rálátnak a Citadellára. Zacher hozzátette: magával az alkoholfogyasztással nincs gond, a mérték az, ami nem mindegy.

Az alkoholizmus kialakulásában nagy szerepe van a szülői mintának: a statisztikák szerint ha mindkét szülő alkoholista, akkor a gyereknek 70 százalék esélye van rá, hogy felnőtt korában ő is azzá válik, ha „csak” az egyik szülő alkoholfüggő, akkor az esély 50 százalék.

A toxikológus az egyetlen megoldást abban látja, ha a felnövő generáció megtanul kulturáltan inni, és a fiatalok megkapják az ehhez szükséges információs és szociális hálót.

A negyedik legelhízottabb nemzet vagyunk

Zacher Gábor szerint a magyaroknak az elhízott miniszterelnökünk tudná a legjobb példát mutatni.

„Egy snájdig miniszterelnök mellett ott van a nagyon kövér magyar miniszterelnökünk, ahelyett, hogy példát mutatna” – mondta Zacher, aki szerint, ha az ország egyik vezető személyisége keményen elhízva kiállna az emberek elé, és azt mondaná: emberek, fogyjunk le 25 kilót egy év alatt, annak lenne népegészségügyi haszna. Számos komoly betegség megelőzhető lenne ezáltal, ehhez azonban fel kellene vállalni a változást.

Zacher Gábor: Egy snájdig miniszterelnök mellett ott van a nagyon kövér magyar miniszterelnökünk, ahelyett, hogy példát mutatna
Visegrádi miniszterelnökök találkozója tavaly novemberben Kassán. Orbán Viktor mellett Petr Fiala cseh, Eduard Heger szlovák, valamint Mateusz Moraviecki lengyel miniszterelnök. Fotó: Robert Nemeti/Anadolu Agency/Getty Images

A toxikológus nemcsak az ország vezetőjét intette példamutatásra, hanem azokat az influenszereket is, akik rengeteg emberre gyakorolnak hatást, mégsem mutatják meg, hogy milyen pozitív változást hozhat egy ember életében, ha dohány- és alkoholfüggőség nélkül él.

Ezért nem dőlt össze a magyar egészségügy a covid idején

Ha a világon a negyedik legrosszabb a magyar egészségügy, sokakban okkal merülhet fel a kérdés, hogy akkor miért nem dőlt össze minden a világjárvány idején. A toxikológus szerint ha még hat héttel tovább tart a koronavírus-járvány, akkor biztos, hogy összerogyott volna a terhelés alatt a magyar egészségügyi ellátó rendszert. Szerinte azért éltek túl egy akkora megterhelést, 

mert a benne dolgozó sok marha (bocsánat kedves marhák, magamat is beleértem ebbe az egész történetbe) kitartott és csinálta, és azt mondtuk, hogy nem pofázunk, hanem melózunk! 

Ez az időszak saját bevallása szerint még őt is kizsigerelte, mentálisan éppen úgy, mint fizikailag.

„Pont, amikor az egyik kollégánkat eltemettük, megálltam egy autópálya pihenőjében, és kiszálltam. Akkor volt, hogy életemben először eszembe jutott az, hogy a franc egye meg, én is belehalhatok ebbe a történetbe” – emlékezett vissza Zacher, aki szerencsésnek mondhatja magát: végül négy oltás után kapta el a covidot, amikor a járvány már kezdett lecsengeni.

A toxikológus öt napig volt bezárva saját szobájában, a felesége szerint elviselhetetlen volt a második nap után annak ellenére, hogy tüsszögéssel és orrfújással megúszta a sokszor halálos kimenetelű betegséget.

Zachernek egyetlen poszt-covid tünete maradt fent: saját bevallása szerint jobban izzad, mióta átvészelte a betegséget. Nem volt mindenkinek ekkora mázlija: az egyik betege például csak háromféle szagot érzett, a téli szalámi, a vas és az ázott pulikutya szagát – ami sokszor kellemetlen volt, amikor befeküdt férje mellé az ágyba. A beszélgetésből kiderült, azt a poszt-covid tünetet a riporter, Barabás Éva is átélte, hogy mennyire kellemetlen szagok nélkül tájékozódni. Azt tanácsolták neki, hogy terápiaként szagolja meg a kutyája, Hugó ürülékét, és az erős szag hatására egy idő után visszatérhet a többi illat is. A módszer, úgy tűnik, bevált, a műsorvezető azóta az összes szagot újra érzi.

A Portréból kiderül még, hogy az elkövetkező évtized valójában a járványokról fog-e szólni Zacher Gábor szerint, hogy miért érzi úgy, hogy az apaság a világ legjobb dolga, milyen élmény köti őt saját zsidóságához, továbbá miért szeret annyira pipázni, és miért kötődik annyira a Rolling Stone-hoz.

A teljes beszélgetést az RTL+ streamingfelületen lehet megnézni.

 

 

#Portré#Videó#zacher gábor#toxikológus#változás#függőség#drog#alkohol#dohányzás#elhízás#orbán viktor#egészségügy#Életmód#ma

Címlapról ajánljuk