Külföld

A nő, aki 35 évig küzdött, hogy a törvény előtt is elszámoltassa erőszaktevő apját

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 31. 12:33

Amikor Carol Higgins életében először, 15 évesen a rendőrséghez fordult bántalmazó apja miatt, a hatóságok semmit sem tudtak tenni. Ő azonban nem adta fel: évtizedekbe telt neki, de végül bíróság elé állíttatta a férfit, aki elrabolta tőle a gyerekkorát.

Carol Higgins 15 éves volt, amikor besétált Penistone település (igen, tényleg ez a neve) rendőrőrsére, és feljelentést tett édesapja ellen. Elmondta a rendőrtiszteknek, hogy a férfi az elmúlt két év során hetente többször is megerőszakolta. Bizonyítéka is volt bőven: fiatalabb testvére többször is látta, mit művel Elliott Appleyard, illetve a férfi több pornográf képet is tartott saját lányáról az ágya melletti fémdobozban. Egy szomszéd korábban észrevette a harapásnyomokat Higgins nyakán. Egy ponton a férfi a lányra tetováltatta kettőjük keresztneveit, köztük egy rózsával.

„Zaklatott voltam, zavart és dermedt” – mesélte nemrég az esetről a Guardiannek. „Nem is gondoltam arra, hogy bűncselekményt követett el, mert azt hittem, hogy szeret engem. Úgy éreztem, én voltam a hibás, amiért nem sikoltoztam, és próbáltam lerúgni magamról. Ő azt mondta nekem, hogy mindez normális. Azt mondta, hogy sok olyan barátja van, aki férjként és feleségként él a saját lányával.”

Higginst sokáig faggatták a rendőrök az esetről, a lány vallomása 17 oldalnyira rúgott. Ám ezután közölték vele, hogy nem tudnak vádat emelni Appleyard ellen. Orvosi bizonyíték ugyanis nem volt a nemi erőszakra, öccse pedig 14 éven aluli volt, tehát a jog akkori állása szerint nem jelenhetett meg tanúként a bíróság előtt.

Évtizedes küzdelem az igazságért

Az 1984-es feljelentés után Higgins elhatározta, hogy nem adja fel apja számonkérését. 2005-ben próbálta újra a hatóságok segítségét kérni, aztán 2012-ben. Aztán 2013-ban. Aztán 2014-ben. Aztán 2015-ben. A hatóságok még akkor sem tudtak mit kezdeni az üggyel, amikor már ügyvédek segítségével fordult hozzájuk. Volt, hogy azt mondták, elveszett az 1984-es vallomása, volt, hogy azt, hogy az iratokat azóta megsemmisítették.

Időközben Higgins megházasodott, gyerekeket szült, elvált, csatlakozott egy hitközséghez, barátokat szerzett, hegyet mászott, terápiára járt. Sokszor mégis úgy érezte, hogy az igazságért folytatott küzdelem elemészti az életét. Arról beszélt: „Akár egy házat is tudnál építeni azokból a nyomtatványokból, amiket ki kellett töltenem. Hatósági adatigénylések, hosszú interjúk több doboznyi leirata, rendőrségi papírok halmokban”.

Amikor a rendőrség végül 2015-ben elindította a nyomozást az ügyben, nem voltak hajlandóak egy női rendőrtisztre bízni az ügyet, ahogyan azt Higgins kérte, hanem egy olyan férfi kolléga foglalkozott vele, aki még be sem fejezte az alapkiképzését. A nő gyakorlatilag a rendőrök helyett dolgozott: tanúkat talált nekik, címeket ásott elő, és gyűjtötte a bizonyítékokat: fotókat, orvosi fájlokat, telefonbeszélgetések felvételeit.

Békét a világnak!

Az áttörés végül 2019 januárjában történt, miután Higgins többször is fellebbezett az ügyészség 2017-es döntése ellen, amellyel megtagadták a vádemelést. Ehhez az kellett, hogy három hónapon keresztül minden egyes nap elküldje írásos tiltakozását az ügyészségnek.

Amikor a 2019-es tárgyalásra került a sor, a bíróság felajánlotta Higginsnek, hogy videochaten keresztül tegyen vallomást. Ezt ő visszautasította. „Ki akartam állni elé, és megmutatni neki, hogy többé már nem félek tőle” – mondta. Így történt meg, hogy a tárgyalás előtt összefutott az ekkor 71 éves Appleyarddal, aki a bíróság folyosóján várta, hogy a bíró behívja a terembe.

Rám nézett azokkal a gonosz szemeivel, és bámulni kezdett. Visszanéztem és azt gondoltam: ez már háború. Ő fordult el elsőként.

Appleyard ártatlannak vallotta magát. Azzal védekezett, hogy lánya csak „fantáziálta” a folyamatos erőszakot. Higgins pedig összesen tíz tanút állított ki saját igazának bizonyítására, köztük a testvérét és gyerekkori szomszédjukat. A tárgyalás végén az esküdtszék kevesebb mint két óra mérlegelés után bűnösnek találta Appleyardot 15 szexuális bűncselekményben. Húsz év börtönt kapott. Lánya pedig 15 ezer fontos kártérítést a rendőrségtől, amiért „ilyen lassan történt meg az igazságszolgáltatás a rendkívül komoly és valós vádakkal kapcsolatban”.

Higgins arról beszélt:

Pár évvel korábban megmásztam a Kilimandzsárót. Amikor a csúcsra értem, azt kiabáltam: Békét a világnak! Bajnok vagyok! Ez a semmiből jött. Amikor elhagytam a bíróság épületét az ügy vége után, visszajött ugyanaz az érzés, és ugyanezt kiáltottam. Mert egész életemben csak ezt akartam. Csak békét akartam.

 

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon. 

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Külföld#igazság#nemi erőszak#egyesült királyság#apa#bizonyíték#bíróság#gyerek#zaklatás#ítélet#ma

Címlapról ajánljuk