Külföld

Ez a 17 éves fiú a southporti késelő, nevét, arcképét is nyilvánosságra hozták

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 1. 16:23

A 17 éves Axel Rudakubana Cardiffban született ruandai szülőktől, hétfőn késes ámokfutásba kezdett Southportban, megölve három kislányt.

Előzetes letartóztatásba helyezte egy bíró csütörtökön azt a 17 éves fiút, aki hétfőn halálra késelt három kislányt és többeket megsebesített az északnyugat-angliai Southportban, egy táncrendezvényen. A támadó nyolc gyermeket és két felnőttet is megsebesített.

A kamaszfiút először a liverpooli városi bíróságra szállítottak előzetes kihallgatásra, ahol háromrendbeli emberölés és szúrófegyver tiltott tartása mellett tízrendbeli emberölési kísérlet miatt is vádat emeltek ellene.

A halálos áldozatok 6, 7 és 9 évesek voltak. A nyolc sebesült gyermek közül ötnek, valamint a két felnőttnek az állapota válságos.

A gyanúsított csütörtökön megjelent a liverpooli koronabíróság előtt is, ahol a bíró engedélyezte, hogy nyilvánosságra hozzák a fiú nevét, és közölte azt is, hogy az elkövetőt egy fiatalok számára fenntartott fogdába szállítják.

Axel Rudakubana Cardiffban született ruandai szülőktől, és a Southport melletti Banks faluban lakik. Hat nap múlva betölti a 18. életévét, írja a Sky News.

A késes ámokfutás indítéka egyelőre ismeretlen.


Lincshangulat több városban

Southportban zavargások törtek ki a késelés miatt, a javarészt szélsőjobboldali, nacionalista demonstrálók több este is összecsaptak a rendőrökkel. A megmozdulások több más városra is átterjedtek, Londonban szerda éjjel több mint száz tüntetőt vettek őrizetbe.

A közösségi oldalakon – főleg szélsőjobboldali, nacionalista csatornákon – terjedni kezdett a támadó feltételezett neve azzal, hogy nemrég érkezett migránsként az országba, és rajta volt az MI6 brit hírszerzés megfigyelési listáján. A rendőrség már szerdán jelezte, hogy ezek az információk nem valósak, a támadó Cardiff városában született, és a Southpark szomszédságában található Banks faluban él – feltehetően ezért is hozták kivételesen nyilvánosságra a fiú fotóját.

Keir Starmer miniszterelnök csütörtökre sürgősségi értekezletet hívott össze a rendőrségi vezetőkkel a tüntetések elharapózása miatt. A kormányfő szigorú fellépést ígért a bevándorlásellenes, rasszista erőszakcselekményekkel szemben, és Sadiq Khan londoni polgármester is elítélte az erőszakos zavargásokat.

Nyitókép: a gyász virágai a késelés helyszínén – Fotó: REUTERS/Temilade Adelaja

#Külföld#egyesült királyság#southport#ámokfutás#késelés

Címlapról ajánljuk