Külföld

Zavargások Southportban a gyerekkéselések után, 39 rendőr megsebesült

rtl.hurtl.hu

2024. július 31. 11:43

Szélsőjobboldali, nacionalista tüntetők támadtak rendőrökre az angliai Southport városában, a gyerekek elleni késelés után. 

Majdnem negyven rendőr sebesült meg az angliai Southport városában a hétfői gyerekkéselések után kedden kitört zavargásokban – jelentette a helyi sajtó. A településen a helyi parlamenti képviselő elmondása szerint városon kívülről érkezett „gazfickók” kezdtek zavargásba, akik „három kisgyerek halálát saját politikai céljaikra használták fel”.

Az angliai városban hétfőn késelt meg 11 gyereket és két felnőttet egy 17 éves támadó egy gyerekek számára tartott, Taylor Swift-témájú tánc- és jógarendezvényen. A támadásban három kisgyerek meghalt, a nyolc sebesült gyerek közül pedig öten kritikus állapotban vannak, csak úgy, mint két felnőtt.

Később a közösségi oldalakon – főleg szélsőjobboldali, nacionalista csatornákon – terjedni kezdett a támadó feltételezett neve azzal, hogy nemrég érkezett migránsként az országba, és rajta volt az MI6 brit hírszerzés megfigyelési listáján. 

A rendőrség jelezte, hogy ezek az információk nem valósak, a támadó Cardiff városában született, és a Southpark szomszédságában található Banks faluban él.

A városban kedden este hat órakor virrasztást tartottak az áldozatok emlékére, amin több mint ezer ember vett részt. Később szélsőjobbdali tüntetők egy helyi mecset közelében gyűltek össze, majd gyújtogatni kezdtek, illetve megbontott kerítésekből szerezett kövekkel kezdték el dobálni a rendőröket, akik kénytelen voltak erősítést kérni több másik közeli településről.

southport késelés zavargások
Fotó: GettyImages

A helyi hatóságok közlése szerint 39 rendőr sérült meg, akik közül 27-et kellett kórházba szállítani. Nyolcan súlyos sérüléseket szenvedtek, egy rendőr eszméletét vesztette. Mellettük három rendőrkutya is megsérült: kettő a lábán a rájuk dobott tégláktól, egynek pedig égési sérülései voltak. A zavargók egy rendőrfurgont is felgyújtottak.

Nyitókép: GettyImages

#Külföld#southport#késelés#zavargások#egyesült királyság#rendőrök#bevándorlás#migráció

Címlapról ajánljuk