Külföld

Izraeli vadászgépről megölték Iszmail Hanijét, a Hamász politikai vezetőjét

rtl.hurtl.hu

2024. július 31. 6:31

Iszmail Hanije Hamász-vezért néhány órával azután ölték meg Bejrút belvárosában, hogy részt vett az iráni elnök eskütételén.

Teheránban merényletben megölték Iszmail Hanijét, a gázai iszlamista Hamász terrorszervezet politikai vezetőjét órákkal azután, hogy részt vett az iráni elnök eskütételi ceremóniáján. A Hamász Izraelt vádolja.

Hanije hajnali két óra körül vesztette életét, néhány órával azután, hogy egy izraeli vadászgép Libanonban, Bejrút szívében megölte a Hezbollah műveleti központjának vezetőjét.

Az iráni Forradalmi Gárda bejelentette, hogy Hanijét egyik biztonsági őrével együtt ölték meg.

A Hamász közleménye szerint Hanijét egy izraeli támadás ölte meg. A Hamász politikai hivatalának helyettes vezetője, Musza Abu Marzuk kijelentette, hogy „Iszmail Hanije meggyilkolása gyáva tett, amely nem marad válasz nélkül”.

Izrael és Libanon között egyre éleződik a konfliktus azután, hogy a hétvégén az Irán támogatását élvező síita Hezbollah rakétát lőtt ki egy focipályára az Izrael által megszállt Golán-fennsíkon. A támadásban tizenketten haltak meg, mind 10 és 20 év közötti fiatalok, és több tucatnyian megsebesültek. A rakéta egy drúzok rakta területen csapódott be, az áldozatok is az arab nyelvű izraeli kisebbség tagjai. A Hezbollah tagadta a támadást. Izrael kedden támadást hajtott végre Bejrút egyik peremkerületében, egy ember meghalt, többen megsérültek.


Nyitókép: Iszmail Hanije távozik az orosz külügyminisztérium épületéből Moszkvában 2020 márciusában. Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

#Külföld#Hamász#izrael#libanon#irán#megölték#palesztinok

Címlapról ajánljuk