Külföld

A volt budapesti nagykövethelyettes 5 családtagjával végzett a Hezbollah focipályára kilőtt rakétája

rtl.hurtl.hu

2024. július 29. 7:06

Az izraeli arab nyelvű drúz közösséghez tartozó Fares Saeb 2017 és 2019 között szolgált Magyarországon.

Fares Saeb, Izrael volt magyarországi nagykövethelyettese az X-en jelentette be: 5 családtagja halt meg, amikor egy focipályára lőttek ki rakétát, megölve tucatnyi gyereket. A támadás mögött az Irán által támogatott libanoni terrorszervezetet, a Hezbollahot sejtik. Saeb bejelentéséről a Hetek adott hírt.

A drúz származású diplomata 8 évig dolgozott az izraeli külügyben, ebből két évet Magyarországon töltött 2017 és 2019 között.

A rakétatámadás a drúzok lakta Madzsal Samsz település focipályájára irányult, a támadásban összesen tizenkét 10 és 20 év közötti drúz fiatal halt meg, és további több mint harminc ember sebesült meg. A rakéta a pálya és az óvóhely közötti úton csapódott be a beszámolók szerint, menekülő embereket ölve meg.

Saeb azt írta, hogy az egyik áldozat, Nazem Saeb a közvetlen rokona, további négy elhunyt személy pedig a nagymamája révén az Abu Saleh család tagja. A Hezbollahot el kell törölni, Libanonnak pedig ellen kell állnia „az iráni söpredéknek” – írta Saeb.


A Híradó is beszámolt a rakétatámadásról, aminek elkövetésével Jeruzsálem a libanoni Hezbollahot vádolja, a terrorszervezet azonban tagadja felelősségét. Az izraeli hadsereg megtorlásként libanoni célpontokat bombázott, de súlyosabb válaszlépéseket is kilátásba helyezett:

 

#Külföld#izrael#drúzok#Hezbollah#terrortámadás#halottak#gyerekek#áldozatok#nagykövet#diplomata

Címlapról ajánljuk