Külföld

Videón a Trump-merénylő, nem sokkal lelövése után

rtl.hurtl.hu

2024. július 24. 11:26

Rendőrségi felvételt tett közzé egy republikánus képviselő, amin a Donald Trump elleni merénylet elkövetőjét is látni lehet, nem sokkal megölése után. A felvételek eredetileg színesben készültek, azt a felkavaró jellege miatt szerkesztőségünk tette fekete fehérré. A takarások egy része is az rtl.hu-tól származik.

Közzétette egy rendőrségi testkamerás videót Chuck Grassley republikánus szenátor, amin a Donald Trump elleni merényletet elkövető fiatal holtteste látható, azon a tetőn, ahonnan rálőtt a republikánus elnökjelöltre egy Pennsylvania államban tartott kampányrendezvényen. A felvételt a helyi rendőrség különleges alakulatának egyik tagja készítette, az amerikai kongresszus kérésére adták ki.

A felvételen látható a merénylő, a húszéves Thomas Matthew Crooks holtteste, ami mellett rendőrök, valamint egy öltönyös alak, minden bizonnyal az amerikai elnököket védő Secret Service egyik ügynöke beszélget. A köztük zajló beszélgetés megerősíteni látszik, hogy egy rendőrségi mesterlövész percekkel a Trumpot megsebesítő lövések előtt figyelmeztette az ügynököket egy gyanús alakra.

A videón látható ügynök közli a rendőrökkel, hogy a tetőn fekvő holttest úgy néz ki, mint a gyanús személyről készült fotókat, amiket körbe küldtek a lövések eldördülése előtt.

Lemondott a Secret Service igazgatója

A merénylet után erős kritika érte a Secret Service-t, amiért nem tudták azt megakadályozni, és kiderült, hogy a tömegből többen is percekkel korábban próbálták figyelmeztetni a hatóságokat a tetőn látható gyanús alakra. Később kiderült, hogy a rendőrség már húsz perccel korábban felhívta az ügynökök figyelmét egy gyanús személyre.


Hétfőn republikánus és demokrata kongresszusi képviselők közösen szólították fel lemondásra a Secret Service igazgatóját. Kimberly Cheatle egy kongresszus meghallgaátson elismerte azt is, hogy a rendezvényt biztosító ügynököket több alkalommal is tájékoztatták „egy gyanús személyről” a lövések előtt, valamint arról is beszámolt, hogy a fegyverest rejtő ferde tetőt korábban biztonsági kockázatként értékelték.

Az igazgató végül kedden jelentette be lemondását.

Nyitókép: Reuters

#Külföld#merénylet#donald trump#testkamera#merénylő

Címlapról ajánljuk