Külföld

Kommunikációs fiaskók vezettek a Trump elleni merénylethez

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 5. 11:01

Nyilvánosságra került egy titkos rádióbeszélgetés, ami alapján úgy tűnik, kommunikációs hiba miatt nem értesült a rendőrség a mesterlövész figyelmeztetéséről.

A beszélgetés átirata alapján a mesterlövész már 90 perccel a lövések eldördülése előtt értesítette a helyszíni rendőröket, hogy kiszúrt egy gyanúsan viselkedő férfit, azonban ez az üzenet nem jutott el időben az egységekhez, akik végül szem elől tévesztették a gyanúsítottat.

Összesen hét órányi rádióbeszélgetés átirata került napvilágra, emellett több kihallgatott rendvédelmi tisztviselő nyilatkozata alapján egyre tisztul a kép, mi is történhetett.

Csak tájékoztatásul: egy fiatalabb, hosszú hajú, fehér férfi ólálkodott az AGR épülete körül

– hangzott el a sürgős üzenet a rádión keresztül délután 5 óra 42 perckor. A mesterlövész az üzenetet a helyi rendőrség kommunikációért felelős lakókocsijának címezte, azonban a The Washington Post információ szerint az üzenet elküldésekor a Trump védelméért felelős ügynökségtől épp senki nem tartózkodott ott.

Nem sokkal később pedig a következő üzenet érkezett:

Egy távolságmérővel nézte a színpadot. Szem elől tévesztettük őt.

Két tisztségviselő elmondása szerint is a parancsnok, akihez végül eljutott az üzenet, kénytelen volt saját mobiltelefonján felhívni a szövetségi ügynökség tagjait, mivel ők külön parancsnoki állomással rendelkeztek csaknem háromszáz méterrel arrébb, és nem volt közvetlen, nyílt kommunikációs vonaluk a helyi rendőrség kommunikációs állomásával.

Fél órán át küszködtek a kapcsolatfelvétellel

Az adatok szerint a rendőrség csaknem fél órán át próbálta felvenni a kapcsolatot a titkosszolgálat embereivel. Eközben Thomas Matthew Crooks 20 percre eltűnt a biztonsági szolgálat emberei elől, miután kiszúrták őt a távolságmérővel.

Viszont itt nem ért véget a biztonsági fiaskók sora: a rendőr, aki követte Crooksot, rosszul írta le az irányokat, így kollégái végül rossz épületnél kötöttek ki, ezzel időt hagyva Crooksnak, hogy felmásszon az épület tetejére, ahonnan 18 óra 11 perckor leadta a lövéseket.

A Butler megyei parancsnokság elismerte, hogy mobilon keresztül tudtak csak a titkosszolgálat embereivel kommunikálni, viszont a nagy tömeg miatt a szolgáltatás akadozott és megbízhatatlan volt. Így történhetett meg az is, hogy a lövöldözés előtt körülbelül 30 másodperccel is érkezett egy üzenet a helyi szervektől, figyelmeztetve a titkosszolgálatot, hogy Crooksnál fegyver van, azonban a titkosszolgálat elismerte, hogy ez az üzenet már egyáltalán nem jutott el hozzájuk, mielőtt a merénylő tüzet nyitott.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#donald trump#merénylet#merényletkísérlet#thomas matthew crooks#secret service#rendőrség#kommunikáció#mulasztás

Címlapról ajánljuk