Külföld

Így hathat a merénylet Donald Trump mentális állapotára

rtl.hurtl.hu

2024. július 17. 16:53

Donald Trump könnyebb sérüléssel megúszta a szombati merényletet, a történtek azonban még sokáig rányomhatják a bélyegét a republikánus elnökjelölt mentális állapotára. A pszichológusok szerint a nem halálos lövöldözések túlélői depressziót, szorongást és poszttraumás stresszt tapasztalnak. Ez azt jelenti, hogy Donald Trump az eddigieknél ingerlékenyebbé és agresszívabbá válhat. Szakértők szerint a republikánus elnökjelöltnek vélhetően gyakran eszébe fog jutni a pillanat, amikor rálőttek, rémálmaiban is újra átélheti a történteket, amit szívdobogásérzés, izzadás vagy légszomj is kísérhet.

A pennsylvaniai kampányrendezvényén történtek után egyre többen találgatják, hogy a Donald Trump elleni merénylet miként befolyásolja majd az ősszel esedékes amerikai elnökválasztásokat. Sokak szerint a republikánus elnökjelölt politikai tőkét kovácsolhat a merényletből, ami egyenesen a Fehér Házig repítheti őt.

Arról viszont senki nem beszél, hogy mit élhetett át Trump, akinek csak centiken múlhatott az élete, és az milyen hatással lehet a mentális egészségére. Sokan azt hiszik, hogy mivel könnyebb sérülésekkel megúszta a merényletet, mindenre ugyanúgy tekint majd, mint azelőtt, holott ez korántsem biztos – mutat rá Simon McCarthy-Jones, az írországi Trinity College Dublin klinikai pszichológia és neuropszichológia docense a The Conversation tudományos portálon megjelent írásában.

Depresszió és PTSD fenyegetheti Trumpot

Az Egyesült Államokban évente emberek tízezrei szereznek Trumphoz hasonlóan nem halálos lőtt sérüléseket, és a kutatások azt mutatják, hogy az ilyesfajta élmények megingathatják az emberek biztonságérzetét, általános bizonytalansággal töltve el őket. A pszichológusok szerint

fokozottan fenyegeti a depresszió, a szorongás, a kábítószer-használat és a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) kockázata azokat, akik túléltek egy ilyen lövöldözést.

A cikk szerint Trumpnak vélhetően gyakran eszébe fog jutni a pillanat, amikor rálőttek, rémálmaiban is újra átélheti a történteket, ezt szívdobogásérzés, izzadás vagy légszomj is kísérheti. A PTSD másik gyakori tünete, hogy az emberek megpróbálják kényszeresen elkerülni a traumára való visszaemlékezést és ingerlékenyebbek, idegesebbnek lehetnek. 

Úgy érezhetik, hogy nincsenek biztonságban, emiatt folyamatosan figyelnek a potenciális fenyegetésekre, romlik a koncentrációjuk és dühkitöréseik is lehetnek.

Azonban arra is van példa, hogy egy trauma, akár egy halálközeli élmény nem negatív, hanem pozitív hatással lesz egy ember mentális állapotára – empatikusabb lesz vagy nyitottabbá válik a spiritualitás felé. Erre a szerző szerint jó példa Ronald Reagan volt amerikai elnök, akit 43 évvel ezelőtt, 1981-ben talált el egy merénylő golyója.

Reagan akkor túlélte a támadást, akárcsak most Trump, és a merénylet után úgy érezte, hogy Isten okkal hagyta életben. Ez pedig növelte elnöki feladatai iránti elkötelezettségét és arra ösztönözte, hogy csökkentse a nukleáris feszültséget a Szovjetunióval.

Az Egyesült Államok történelemben egyébként gyakran próbálták meg kioltani az ország vezetőjének életét, erről a Híradó készített egy összeállítást.

Hogyan dolgozhatja fel a traumát Trump?

A traumákra adott reakciók széles skálán mozognak, azokat az adott ember személyisége is befolyásolhatja. Az extrovertáltság, mint amilyennek Trumpot tartják, összefügg a stresszhez való jobb alkalmazkodóképességgel, ami csökkentheti a PTSD tüneteit. Ám a szintén hozzá köthető egyéb személyiségjegyek, mint az érzelmi instabilitás (dühkitörések) és nárcizmus, éppen hogy elősegíthetik a poszttraumás stressz kialakulását, 

arra késztetve őt, hogy már a legapróbb fenyegetésre is agresszívan reagáljon ezután.

A kutató úgy látja, Trump felépülése a traumából attól is függ, hogy mekkora szociális támogatásban részesül majd a családjától, a barátaitól, a stábjától és a közösségtől. Ez kulcsfontosságú lesz abban, hogy mennyi idő alatt dolgozza fel a hétvégi eseményeket.

McCarthy-Jones szerint a merénylet kitűnő lehetőséget kínál Trumpnak arra, hogy pozitív irányba terelje mentális egészségről való gondolkodást, akár több kormányzati támogatást ígérve a területnek. Megjegyezte, a republikánus jelöltnek most az lenne a dolga, hogy beszéljen a fegyveres erőszakról, jobb ellátást ígérve a túlélőknek és családtagjaiknak.

Először jelent meg Donald Trump nyilvános rendezvényen a szombati merénylet óta

Kötéssel a fülén jelent meg első nyilvános szereplésén az ellene elkövetett merénylet óta Donald Trump. A republikánus párt gyűlésén a szokatlanul érzelmesnek mutatkozó volt elnököt újra elnökjelöltnek nyilvánították. Trump megnevezte elnökjelöltjét is: korábbi kritikusát, egy fiatal ohioi szenátort, aki nem mellesleg Orbán Viktor lelkes rajongója.


Nyitókép: Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje a republikánusok elnökjelölő országos gyűlésének második napi ülésén 2024. július 16-án. Fotó: Justin Lane / MTI / EPA

#Külföld#donald trump#mentális egészség#mentális állapot#merénylet#merényletkísérlet#ptsd#szorongás#depresszió#ronald reagan#pszichológia#ma

Címlapról ajánljuk