Külföld

Donald Trump korábbi kritikusát jelöli alelnökének

rtl.hurtl.hu

2024. július 16. 6:50

J.D. Vance korábban Donald Trump kritikusa volt, de elnöksége alatt már a támogatója lett.

Donald Trump korábbi kritikusát, J.D. Vance amerikai szenátort jelölte alelnöki posztjára a hétfőn kezdődő republikánus nagygyűlésen. A CNN tudósítása szerint a volt amerikai elnök „hosszas mérlegelés” után döntött úgy, hogy ő a legalkalmasabb személy a pozícióra.

James David Vance amerikai befektető, író és politikus, akit 2022-ben választottak a szenátusba Ohio államból. Memoárja, ami middletowni gyermekkoráról és családjának értékeiről szól, New York Times-bestseller lett és a 2016-os elnökválasztás idején nagyon népszerű volt. Trump választása azért is érdekes, mert Vance korábban még keményen bírálta a volt elnököt és politikáját. A 2022-es ohiói republikánus szenátusi előválasztáson azonban elnyerte Trump támogatását.

A republikánus jelölőgyűlés két nappal azután történt, hogy Trump ellen merényletet követtek el a Pennsylvania állambeli Butlerben tartott kampánygyűlésén. A republikánus elnökjelölt a jobb fülén sérült, a 20 éves támadó és az esemény egy résztvevője meghalt, ketten súlyosan megsérültek. Joe Biden amerikai elnök gyors és alapos vizsgálatot ígért a Trump elleni merénylet ügyében és közölte: az erőszaknak nincs helye Amerikában.

Donald Trump merénylője lőtanfolyamra is járt, de nem ment elég jól neki. Viplak Attila egykori elnöki testőr, személyi védelmi szakértő szerint is az volt Donald Trump nagy szerencséje, hogy a merénylő nem volt elég ügyes. A Fókusz riportból kiderül, hogy a szakértő szerint amerikai kollégái mikor vétettek nagyon nagy hibát Trump védelmében.


Nyitókép: Joe Raedle / Getty Images

#Külföld#donald trump#amerikai elnökválasztás 2024#alelnök

Címlapról ajánljuk