Külföld

Joe Biden gyors és alapos vizsgálatot ígért a Trump elleni merénylet ügyében

rtl.hurtl.hu

2024. július 14. 21:26

Joe Biden szerint a titkosszolgálat és a rendvédelmi szervek emberei „szó szerint egy nemzetért kockáztatták az életüket”.

„Ahogy múlt éjjel is mondtam, Amerikában nincs helye az ilyesfajta erőszaknak, sőt semmiféle erőszaknak. A gyilkossági kísérlet ellenkezik mindennel, amit nemzetként képviselünk. Nem hagyhatjuk, hogy ez megtörténjen” – mondta el Joe Biden.

Az amerikai elnök a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatót a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet után. A hvg.hu tudósítása szerint Biden elmesélte, hogy tegnap éjjel beszélt Trumppal és őszintén örül annak, hogy a volt elnök jól van és fel fog épülni. Hozzátette, feleségével imádkoznak Trumpért és a családjáért.

Ezt követően az elnök legmélyebb részvétéről biztosította a lövöldözésben életét vesztett Corey Comperatore családját, majd hálát adott a titkosszolgálat és a többi rendvédelmi szerv embereinek, akik szerinte „szó szerint egy nemzetért kockáztatták az életüket”. Arról is neszélt, hogy a nyomozást az FBI vezeti, és még nagyon korai szakaszában van.

Tudjuk, hogy ki volt a merénylő, de egyelőre semmiféle információnk nincs az indítékairól. Mindenkit nyomatékosan arra kérek, hogy ne bocsátkozzon feltételezésekbe az indítékokról, vagy a merénylő politikai hovatartozásáról. Hadd tegye a dolgát az FBI

– mondta Biden, majd alapos és gyors vizsgálatot ígért az ügyben. Az elnök arról is tájékoztatott, hogy utasította a hivatalban levő és volt elnökök védelmét ellátó titkosszolgálatot (Secret Service), vizsgálják felül a hétfőn kezdődő republikánus nagygyűlés összes biztonsági intézkedését.  

Donald Trump a Pennsylvania állambeli Butlerben tartott kampánygyűlést, mikor beszéde közben lövések dördültek el. Trumpra titkosügynökök ugrottak, majd lesegítették a színpadról, miközben a véres arcú volt elnök magasba emelte az öklét. Trump a jobb fülén sérült, a 20 éves támadó és az esemény egy résztvevője meghalt, ketten súlyosan megsérültek. Joe Biden amerikai elnök szombaton már elítélte a vetélytársa ellen elkövetett merényletkísérletet.

A lövöldözésről készült videót itt lehet megnézni:

Nyitókép: Joe Biden amerikai elnök 2024. július 14-én, a Fehér Házban tart sajtótájékoztatót egy nappal azután, hogy kihívóját, Donald Trumpot meglőtték egy kampánygyűlésen. Fotó: Nathan Howard / Reuters

 

#Külföld#joe biden#donald trump#merénylet#fehér ház#sajtótájékoztató#fbi#vizsgálat#washington

Címlapról ajánljuk