Külföld

Trump-merénylet: másfél órával a lövöldözés előtt észlelhették az elkövetőt

rtl.hurtl.hu

2024. július 29. 18:52

A helyszínen lévő SWAT-csapat már 90 perccel a lövések eldördülése előtt észlelte a Donald Trump elleni merényletkísérlet elkövetőjét.

Több mint 90 perccel a lövések előtt kiszúrta a Donald Trump elleni merényletkísérlet elkövetőjét a helyszínen tartózkodó helyi speciális rendvédelmi egység – írja a BBC.

A 20 éves merénylőt, Thomas Matthew Crooksot egy asztalnál ülve látta a helyi SWAT-csapat mesterlövésze, aki riasztotta is a kollégáit gyanús férfi miatt. Ez az észlelés viszont jóval korábban történt, mint azt eddig gondolták.

A New York Times és az ABC News által megszerzett SMS-váltások a hatóságok szerint a merényletet megelőző biztonsági mulasztások listáját gyarapítják. A korábbi jelentések arról szóltak, hogy Crooks a lövöldözés előtt körülbelül egy órával került a helyi bűnüldöző szervek látókörébe, az amerikai lapok által újonnan nyilvánosságra hozott üzenetváltásokból azonban kiderül: a titkosszolgáknak ennél is több idejük lett volna cselekedni.

Hogy miért nem működött az információcsere a hatóságok és a titkosszolgálat között, azt továbbra sem tudni. A pennsylvaniai támadásban egy ember meghalt, hárman pedig megsebesültek, köztük a volt elnök, akit a fülénél lőttek meg.

Lemondott a Secret Service igazgatója

A merénylet után erős kritika érte a Secret Service-t, amiért nem tudták azt megakadályozni, és kiderült, hogy a tömegből többen is percekkel korábban próbálták figyelmeztetni a hatóságokat a tetőn látható gyanús alakra. Később még úgy lehetett tudni, hogy a rendőrség húsz perccel korábban felhívta az ügynökök figyelmét egy gyanús személyre.


Kimberly Cheatle, a Secret Service igazgatója egy kongresszus meghallgatáson elismerte: a rendezvényt biztosító ügynököket több alkalommal is tájékoztatták „egy gyanús személyről” a lövések előtt, valamint arról is beszámolt, hogy a fegyverest rejtő ferde tetőt korábban biztonsági kockázatként értékelték. Az igazgató végül lemondott.

Nyitókép: Evan Vucci / AP / MTI

#Külföld#donald trump#merénylet#merényletkísérlet#thomas matthew crooks#secret service#mulasztás

Címlapról ajánljuk