Külföld

A Mészáros Lőrinc-féle hitel miatt is nyomozhatnak Marine Le Pen ellen

rtl.hurtl.hu

2024. július 9. 13:34

A francia szélsőjobboldal vezérének korábbi elnökválasztási kampányát vizsgálja az ügyészség.

Nyomozást indított a párizsi ügyészi hivatal Marine Le Pen 2022-es elnökválasztási kampányának finanszírozása miatt – írja a Politico francia sajtóértesülésekre hivatkozva.

Az előzetes vizsgálatot követően múlt héten megkezdett nyomozást sikkasztás, hamisítás, csalás és választáson induló jelölt hitelfelvételének gyanújával rendelték el, közölte az ügyészség.

Korábban parlamenti bizottság is vizsgálódott Franciaországban a szélsőjobboldali politikus ellen, akinek kampányára 10,6 millió euró hitelt nyújtott a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB Bank, és további 9,4 milliót egy orosz kötődésű pénzintézet.

Eközben Le Pen pártja, a Nemzeti Tömörülés is csatlakozott a Patrióták nevű európai parlamenti képviselőcsoporthoz, amelynek megalakulását nemrég Orbán Viktor jelentette be.

Az európai parlamenti választás francia indulói közül a legtöbb szavazatot a Nemzeti Tömörülés nyerte, az előrehozott nemzetgyűlési választáson azonban a harmadik helyre szorult vissza, miután az Emmanuel Macron mögött álló centrista tábor és a baloldal összefogott azért, hogy megakadályozzák a szélsőjobboldal hatalomra jutását.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Külföld#franciaország#marine le pen#nyomozás#ügyészség#mészáros lőrinc#mkb bank

Címlapról ajánljuk