Külföld

Le Pen szélsőjobbos pártja is csatlakozik az Orbán-féle Patrióták Európáért csoporthoz

rtl.hurtl.hu

2024. július 8. 11:25

Le Pen pártja lesz a legerősebb az Orbán-féle frakcióban.

A Politico több forrásból úgy értesült, hogy a francia Nemzeti Tömörülés (RN) hétfőn bejelenti, hogy az Orbán Viktor nevével fémjelzett, június végén létrehozott Patrióták Európáért nevű új képviselőcsoporthoz csatlakozik, így részvételével ez a csoport lesz a harmadik legerősebb frakció az Európai Parlamentben, írja az Euronews.

Az Európai Néppárt és az európai szocialisták után 2019 óta a harmadik erő az EP-ben az Emmanuel Macron dominálta liberális Renew volt, az ő gyengülésükkel, illetve a radikális jobb erősödésével az évek óta fennálló hármas, centrista összefogás jelentős veszteséget könyvelhet el, teszik hozzá.

Marine Le Pen pártja ezzel a lépéssel az új jobboldali frakció legerősebb pártja lesz, írják.

Ugyanakkor az Identitás és Demokrácia (ID) csoportból való kilépéssel ezt a tömörülést nehéz helyzetbe hozza, ugyanis más pártok is követhetik, így például a szintén ID-s Liga párt Matteo Salvini vezetésével. A megmaradó, vagyis a Patriótákhoz nem csatlakozó pártok Szuverenisták néven alakíthatnak megújított frakciót, amelyhez visszatérhet az onnan nemrég kizárt német AfD, és ide tagozódhat be a magyar Mi Hazánk párt is – írja az Euronews.

Mint arról beszámoltunk, már a hétvégén eldőlt, hogy megalapíthatja az európai parlamenti frakcióját Orbán Viktor új pártcsaládja, a Patrióták Európáért, miután a Dán Néppárt is bejelentette a csatlakozását:

 

Nyitókép: Orbán Viktor  fogadja Marine Le Pent a Karmelita kolostorban 2023. szeptember 27-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Külföld#patrióták európáért#orbán viktor#európai parlament#frakció#marine le pen#nemzeti tömörülés

Címlapról ajánljuk