Külföld

Húsvéti tojások Hitlernek – véres története van a második világháború legendás ünnepi fotójának

rtl.hurtl.hu

2024. március 30. 16:08

A híres kép, amelyet azóta már színesben is meg lehet nézni, fekete amerikai katonákat ábrázol, akik robbanó tojásokat küldenek a náci diktátornak húsvétra.

Valószínűleg sokan találkoztak már azzal a mémmé vált képpel, amely a második világháborúban harcoló fekete amerikai katonák húsvétját örökíti meg a fronton.

Az azóta utólag színezett képen az látható, hogy a mosolygó katonák a maguk módján elkészített húsvéti kosár mellett pózolnak: a kosárban bombák láthatóak, amelyek előtt egy táblán „húsvéti tojások Hitlernek” felirat olvasható . Az egyik bombára pedig külön is rá van írva, hogy „kellemes húsvétot, Adolf!”

Korábban az Amerikai Katonai Múzeum részletezte a kép történetét, amelyet 1945. húsvét vasárnapján, március 10-én készítettek, amikor már közel volt a náci Németország május 5-i kapitulációja. 

A fotó a 969. tüzérségi zászlóalj két tagját, William E. Thomas őrmestert és Joseph Jackson közlegényt ábrázolja.

A két férfi eredetileg a 333. tüzérségi zászlóalj tagja volt. Ez volt az egyik első, feketékből álló amerikai szakasz, amelyet a frontvonalra vezényeltek az amerikaiak. A második világháború alatt még szegregált volt az amerikai hadsereg, ami azt jelentette, hogy a feketéket és a fehéreket külön egységekbe osztották.

A 333. szakasz korábban részt vett a különösen véres ardenneki offenzívában is, amely kulcsfontosságú volt a német csapatok nyomulásának megállításában 1944 végén és 1945 elején. A szakasznak olyan kevés túlélője volt, hogy őket – köztük a képen szereplő két férfit – összevonták egy másik szakasszal.

Ezek a katonás fontos szerepet játszottak abban, hogy az amerikai közvélemény a fekete katonákat is úgy tisztelje, mint a fehéreket, és hogy később megszüntessék a sereg szegregációját.

Nyitókép: Twitter / National Archives

#Külföld#hitler#történelem#második világháború#csata#húsvét#tojás#fekete#katona#usa#szegregáció

Címlapról ajánljuk