Külföld

Így teltek Navalnij utolsó hónapjai

rtl.hurtl.hu

2024. február 20. 16:22

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus a múlt héten, gyanús körülmények közt vesztette  életét egy szibériai büntetőtáborban. Az általa írt levelekből kiderül, hogy az embertelen börtönkörülmények ellenére nem tört meg az elméje, a végsőkig hitt saját igazában. 

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus a múlt hét pénteken vesztette életét egy szibériai büntetőtáborban. Halálhíre Európa-szerte tüntetéshullámot eredményezett, Oroszországban több száz embert tartóztattak le, amiért meg mertek emlékezni Vlagyimir Putyin orosz elnök legnagyobb kritikusáról.

A legtöbb tagállami és uniós vezető is nyilvánosan elítélte a történteket, és Putyin felelősségre vonását ígérték, Orbán Viktor és Szijjártó Péter azonban egyelőre meg sem szólalt róla. Navalnij halálának körülményeiről sok részlet továbbra sem ismert, azonban a New York Times birtokába jutott magánlevelezéseiből valamelyest képet kaphatunk arról, hogyan telhettek Oroszország legismertebb ellenzéki politikusának utolsó hónapjai.

Állandóan olvasott, Trump újraválasztásától félt

Navalnijt az elmúlt években különféle szigorúan őrzött fegyintézetekben tartották fogva. Tavaly év végén egy Északi-sarkkörhöz közeli, Moszkvától majd 2 ezer kilométerre található börtöntelepre szállították, amely egykoron a Gulág kényszermunkatábor-hálózat része volt. Korábbi fogvatartottak azt állították, hogy ott a börtönőrök rendszeresen alkalmaznak fizikai erőszakot, míg mások arról beszéltek: a cellákban nincs se természetes fény, se melegvíz.

Navalnij a hideg börtöncellában sokat olvasott, emellett levélírásban talált vigaszt. Egyik ismerősének, Ilia Krasilcsiknek tavaly júliusban azt írta, hogy senki sem értheti meg az orosz börtönéletet, amíg nem élte át. „Ha parancsba kapják, hogy holnap kaviárral etessenek, akkor kaviárral fognak etetni. Ha pedig azt mondják nekik, hogy fojtsanak meg a celládban, megfojtanak” – írta neki már augusztusban. Az amerikai lap birtokába jutott leveleiből kirajzolódik: 

Navalnij a végsőkig hitt saját igazában, vagyis abban, hogy helyesen cselekszik. 

Börtönbüntetése ellenére azért küzdött, hogy kapcsolatban maradjon a külvilággal, és folytassa megkezdett munkáját. Navalnijt többször is magánzárkába tették, nem adták meg neki az orvosi ellátást, egészségügyi állapota folyamatosan romlott. „Láthatóan arra ment, hogy elsorvasszák” – így kommentálta nemrég az orosz ellenzéki politikus halálát Feledy Botond külpolitikai szakértő a Fókusznak.


Navalnij írásaiból azonban kiderül, hogy megpróbáltatásai ellenére elméje tiszta maradt. Elbüszkélkedett azzal, hogy egy év alatt elolvasott 44 angol nyelvű könyvet, és módszeresen készült a jövőre: politikai memoárokat tanulmányozott, újságírókkal vitatkozott, karrier-tanácsokat osztogatott barátainak, és véleményezte a csapata által küldött anyagokat. Naprakész volt és a börtönből is követte, illetve kommentálta az aktuális eseményeket. Egyik barátjának például azt írta börtöncellájából, hogy

Donald Trump volt amerikai elnök választási programja „nagyon ijesztőnek” tűnik.

Hozzátette, bizonyára meg is választják ősszel, ha Joe Biden jelenlegi elnök egészségügyi állapota megromlik. „Ez a nyilvánvaló dolog nem aggasztja a demokratákat?” – tette fel a kérdést a levélben. Navalnij az ügyvédjein keresztül is kommunikált a külvilággal, valamint a bírósági iratokból és a videókapcsolaton tartott tárgyalásokon is sok minden kirajzolódik a börtönkörülményekről.

Az egyik utolsó, januári tárgyalásán például humorosan amellett érvelt, hogy legyen hosszabb az ebédszünet, hogy elfogyaszthassa a neki járó „két bögre forró vizet és két darab undorító kenyeret”. Navalnij nehezményezte azt is, hogy a magánzárkákba zárt rabok csak egy darab könyvet kaphattak, márpedig ő mintegy 300 napot töltött ilyen büntetőcellákban. Mindig olvasott, amikor lehetősége adódott rá, gyakran kért könyvajánlásokat támogatóitól.

Miután túlélte éhségsztrájkját, újra elolvasta többek között Alekszandr Szolzsenyicin Nobel-díjas orosz író Gulágról szóló regényét, ami nagy hatással volt rá. Abban az időben a modern Oroszországról is olvasott, kézbe vett a 2015-ben meggyilkolt orosz ellenzéki politikusról, Borisz Nyemcovról szóló egyik könyvet is. Navalnijnak állítólag tettszett az olvasmány. Kerry Kennedy emberi jogi aktivista, az 1968-ban meggyilkolt volt amerikai elnök, Robert F. Kennedy lánya szintén levelezett a bebörtönzött politikussal. Navalnij megírta neki, hogy többször is elsírta magát, miközben olvasta az apjáról szóló könyvet, amelyet egy barátja ajánlott neki.

Felesége folytatja a harcot

Folytatja a férje által megkezdett munkát – jelentette be Alekszej Navalnij özvegye hétfőn. Julija Navalnaja videóüzenetében arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin ölte meg férjét. Az orosz elnök legfőbb politikai ellenfele a hivatalos közlemény szerint séta közben összeesett a börtönben, a független orosz sajtó szerint azonban hatóságok nem mondanak igazat.


Mint később kiderült, holttestén olyan sérülések találhatóak, amelyekből arra lehet következtetni, hogy erősen a földre szorították, miközben görcsrohamoktól remegett. Navalnij testét a vizsgálat lezárásáig nem adják át családjának, szóvivője szerint ezzel csak az időt húzzák, hogy eltakarítsák a nyomokat, amelyek bebizonyíthatnák, hogy megölték a börtönben. Az aktivista halálát övező furcsa körülményekről ebben a cikkünkben írtunk.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#alekszej navalnij#navalnij#vlagyimir putyin#börtön#magánzárka#levél#levelezés

Címlapról ajánljuk