Külföld

Rengetegen gyűltek össze Alekszej Navalnij moszkvai temetésén

rtl.hurtl.hu

2024. március 1. 12:42

Nem féltél, mi sem félünk – skandálja a tömeg.

A komoly rendőri készültség ellenére több százan jelentek meg a február 16-án, egy sarkvidéki börtöntáborban elhunyt orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij temetési szertartásán, írja a BBC.

Nem féltél, mi sem félünk

– skandálta a tömeg. A megjelenteket a letartóztatásukat kockáztatják, jegyzi meg a portál.

A gyászszertartást a Moszkva Marino kerületében lévő templomban tartották. Azóta elindultak Navalnij koporsójával a Borisz temetőbe  Egyelőre nem tudni, hol van a politikus özvegye, Julija Navalnaja. 

Mint arról beszámoltunk, ismeretlen személyek próbálták ellehetetleníteni, hogy halottaskocsit béreljenek a temetésre. Navalnij szóvivője, Kira Jarmis szerint ismeretlenek hívták fel a vállalkozókat és megfenyegették őket, hogy ne merjék elvállalni a politikus holttestének szállítását. Emiatt nem találtak halottaskocsit a temetésre.

Navalnij csapatának az is nehézséget okozott, hogy helyszínt találjanak a szertartásra. Volt, ahol nyíltan megmondták, hogy megtiltották nekik, hogy a politikus embereivel együttműködjenek. 

Navalnij Korrupcióellenes Alapítványának igazgatója, Ivan Zsdanov szerint nyilvános temetést terveztek csütörtökre, de azt mondták nekik, hogy aznap nem ér rá egy sírásó sem.

Alekszej Navalnij felesége szerint Putyin ölette meg a férjét, az orosz elnök parancsára kínozták három évig. Julija Navalnaja attól tart, hogy a rendőrség vegzálni fogja pénteken a gyászolókat. Az OVD-Info emberi jogi csoport szerint Oroszország-szerte több mint 400 embert tartóztattak le, amiért megemlékeztek az elhunyt ellenzéki politikusra.

Julija Navalnaja az Európai Parlamentben is felszólalt, erről a Híradóban számoltunk be:


Nyitókép: Stringer / Reuters

#Külföld#alekszej navalnij#temetés#templom#temető#moszkva

Címlapról ajánljuk