EUEurópa

Borell: Putyint felelősségre fogják vonni Navalnij haláláért

rtl.hurtl.hu

2024. február 19. 19:13

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közölte, Vlagyimir Putyint és rezsimjét felelősségre fogják vonni Navalnij haláláért.

Vlagyimir Putyin orosz elnököt és rezsimjét felelősségre fogják vonni Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus haláláért – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn.

Borrell, aki hivatalában fogadta Julija Navalnaját, Alekszej Navalnij özvegyét, az X közösségi oldalon közzétett üzenetében közölte: az Európai Unió legmélyebb részvétét fejezi ki az orosz ellenzéki politikus halála miatt. „Ahogy Julija mondta, Putyin nem Oroszország. Oroszország pedig nem Putyin” – fogalmazott az uniós diplomácia első embere.

Navalnij halálával kapcsolatban az EU nevében kiadott közleményében azt írta, a politikus haláláért a végső felelősség Putyint és az orosz hatóságokat terheli. Hangsúlyozta, Oroszországnak lehetővé kell tennie az orosz ellenzéki hirtelen halála körülményeinek független és átlátható nemzetközi kivizsgálását – írja az MTI.

Az Európai Unió minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy partnereivel szoros együttműködésben elszámoltassa Oroszország politikai vezetését és hatóságait, többek között szankciók bevezetése révén

– szögezte le Borell.

Hozzátette, az EU továbbra is támogatja az orosz civil társadalmat és a független médiát. Mások mellett Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is találkozott Navalnij özvegyével, ő a megbeszélés után azt mondta: az ellenzéki politikus halála „sötét emlékeztető” a Kreml tisztességtelen rezsimjének brutalitására.

Folytatja a férje által megkezdett munkát – jelentette be az elhunyt orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij özvegye hétfőn. Julija Navalnaja videóüzenetében arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin ölte meg férjét. Az orosz elnök legfőbb politikai ellenfele börtönben halt meg a múlt héten, a hivatalos közlemény szerint séta közben összeesett. 

A független orosz sajtó szerint a hatóságok nem mondanak igazat, az ügyről többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:

Nyitókép: Alekszej Navalnij özvegye, Julija Navalnaja és Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, 2024. február 19-én. Fotó: EU Council / Pool / Anadolu via Getty Images

 

#Európa#josep borrell#vlagyimir putyin#oroszország#alekszej navalnij#julija navalnija#európai unió

Címlapról ajánljuk