Külföld

Megölték, meghalt Oroszország lelkiismerete: így búcsúzik a világ Alekszej Navalnijtól

rtl.hurtl.hu

2024. február 16. 12:38

47 éves korában meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, Vlagyimir Putyin rendszerében ádáz kritikusa. Navalnij egy büntetőtelepen lett rosszul a hivatalos tájékoztatás szerint. Magyar és külföldi szereplők is megemlékeztek róla és munkájáról. 

A Vlagyimir Putyin és rendszere legnagyobb ellenfeleként ismert Alekszej Navalnij 47 éves korában elhunyt egy büntetőtelepen. A Jamali Nyenyecföld börtönszolgálata azt közölte, hogy Alekszej Navalnij „rosszul érezte magát” a pénteki séta után. A közlemény szerint „szinte azonnal elvesztette az eszméletét”. Halálának okát vizsgálják.

A közösségi médiát elöntötték a Navalnij személye és munkássága előtt tisztelgő posztok. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke egyértelműen az orosz rezsimet tette felelőssé Navalnij halála miatt. Az X-en (korábbi Twitter) arról írt, hogy Navalnij a szabadság és a demokrácia értékeiért harcolt, ezekért meghozta a végső áldozatot. 

Az EU az orosz rezsimet tartja egyedüli felelősnek ezért a tragikus halálesetért. Őszinte részvétemet fejezem ki családjának. És mindazoknak, akik a legsötétebb körülmények között is küzdenek a demokráciáért a világ minden táján

– írta.


Garry Kasparov sakkozó is egyértelműen fogalmazott az X-en:

Putyin megpróbálta gyorsan és titokban méreggel meggyilkolni Navalnijt, de kudarcot vallott, most pedig lassan és nyilvánosan gyilkolta meg a börtönben. Azért ölték meg, mert leleplezte Putyint és maffiáját, mint csalókat és tolvajokat. Gondolataim a bátor férfi feleségével és gyermekeivel vannak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Vlagyimir Putyin orosz államfőt felelősségre kell vonni.

Alekszej Navalnij egy orosz börtönben halt meg – számomra nyilvánvaló, hogy megölték

– mondta Zelenszkij újságíróknak Olaf Scholz német kancellárral közös berlini sajtótájékoztatóján. Hozzátette:

Putyint nem érdekli, ki hal meg, amíg a pozíciójában marad – és ezért mindent el kell veszítenie. Ezért kell elveszítenie a háborút, és ezért kell felelősségre vonni a nevében elkövetett bűnökért.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerint Putyin semmitől sem fél jobban, mint a saját népének ellenvéleményétől. „A világ egy szabadságharcost veszített el Alekszej Navalnij személyében. Tisztelettel adózunk a nevének. És az ő nevében ki fogunk állni a demokráciáért és értékeinkért” – fogalmazott.


Antony Blinken amerikai külügyminiszer is megszólalt. Szerinte ha a hír igaz, az azt jelenti, hogy a Putyin által felépített rendszer szíve gyengül, rohad:


Az oknyomozó munkájáról is ismert Hadházy Ákos, Zugló független országgyűlési képviselője szerint Oroszország lelkiismerete hunyt el, akinek igazi tragédiája, hogy 

minden áldozatvállalása ellenére sem tudta megmozgatni az orosz népet. A putyini propaganda nem engedte, elzárta az embereket a valódi információktól. Ha tisztelegni akarunk az emléke előtt, mi nem hagyhatjuk, hogy ugyanez megtörténjen máshol is, megtörténjen velünk is. 


Mérő Vera író, nőjogi aktivista tragédiaként jellemezte Navalnij elvesztését. „Ő volt az, aki sohasem félt, ha mégis, a legbátrabb módon tette. Egy kicsit miatta is megyek ma a Hősök terére. Mert ő igazi hős volt, aki még azután is visszatért a hazájába, hogy Putyin külföldön próbálta megöletni” – írta, majd a ma esti, ismert tartalomgyártók, influenszerek által szervezett, több mint száz ismert ember által támogatott gyermekvédelmi tüntetésre utalva hozzátette:

Ha Navalnij visszament a biztos halálba, mert ott volt a hazája, a kötelessége, akkor a minimum, hogy mi akkor is kimegyünk ma este hatkor a térre, ha a kormánymédia már most a megverésünkkel - vagy ki tudja, mivel - fenyeget

Veiszer Alinda újságíró egyenesen kijelentette: megölték. 

Lehet kritizálni, mi mindent tett vagy mondott, meg mi.mindent nem, de ez nem róla szól, hanem a hatalomról. Veszélyes lett, megölték. Nem ő az első, nem is az utolsó

– fogalmazott posztjában.

Jávor Benedek Szijjártó Pétert szólította meg. Mint ismert, a magyar külgazdasági és külügyminiszter 2021 decemberében kapta meg Szijjártó Péter a legmagasabb orosz kitüntetést, amiben külföldi állampolgár részesülhet. Nem adta vissza azután sem, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.


„Navalnij halála súlyos csapás a globális demokráciának. Emlékét megőrizzük” – írta a Párbeszéd-Zöldek.

Ajánló: Nem állt le Navalnijnál Putyin, Európában is mérgezik az újságírókat, aktivistákat az orosz ügynökök

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, az egyesült ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje így kommentálta a veszteséget:


A Pet Shop Boys a hír után percekkel reagált:

Oroszországban idén elnökválasztás lesz, amikor a polgároknak esélyük lesz elutasítani Putyin mérgét (vagy elutasítanák, ha a választásokat nem manipulálnák).


Rishi Sunak, brit miniszterelnököt is megdöbbentette Alekszej Navalnij halála. 

Alekszej Navalnij az orosz demokrácia legádázabb szószólójaként egész életében hihetetlen bátorságról tett tanúbizonyságot. Gondolataim a feleségével és Oroszország népével vannak

írta.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#alekszej navalnij#hadházy ákos#veiszer alinda#Pet Shop Boys

Címlapról ajánljuk