Külföld

Meghalt Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin legnagyobb politikai ellenfele a börtönben

rtl.hurtl.hu

2024. február 16. 11:39

Az orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij 2021 januárja óta volt börtönben.

Cikkünk frissül.

Meghalt a börtönben Alekszej Navalnij ellenzéki politikus – közölte pénteken az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat.

Az orosz ellenzéki vezető 2021 januárja óta van börtönben, ahol 11 és fél éves büntetését tölti feltételes szabadlábra helyezés megsértése, csalás és a bíróság megsértése miatt. Augusztusban pedig újabb 19 évig tartó börtönbüntetést kapott, miután bűnösnek találták szélsőséges csoport szervezésének és finanszírozásának vádjában.

A BBC cikke szerint tavaly év végén egy sarkvidéki büntetés-végrehajtási intézetbe költöztették, ez Oroszország egyik legszigorúbb börtöne. 

A Jamali Nyenyecföld börtönszolgálata azt közölte, hogy Alekszej Navalnij „rosszul érezte magát” a pénteki séta után. A közlemény szerint „szinte azonnal elvesztette az eszméletét”.

Halálának okát vizsgálják.

Alekszej Navalnij a börtönből is felszólalt Vlagymir Putyin ukrajnai háborúja ellen. Miután egyre nagyobb befolyásra tett szert az orosz elnök kritikusaként, 2020-ban orosz titkosügynökök idegméreggel próbálták megölni, és csak hajszál híján élte túl a merényletet. 

Az orosz ellenzéki politikus sorsával a Fókusz is behatóan foglalkozott:


Alekszej Navalnij börtönbüntetése alatt rendszeresen kapott magánzárkás büntetést, legutóbb például azután, hogy a Dosszié Központ nevű orosz oknyomozó csoport bemutatta a finn határtól mindössze 31 kilométerre fekvő, négy négyzetkilométernyi zárt területen megbúvó luxusrezidenciát, ami Vlagyimir Putyiné.

A politikusnak 26 magánzárkás büntetése volt. összesen 293 napot töltött elkülönítőben. Korábban azért tették büntetőcellába, mert kigombolt egy gombot, és nem mosakodott meg időben. 

Alekszej Navalnijt Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb politikai ellenfeleként tartották számon, hozzá köthető például az a tényfeltáró videó, amelyből kiderült: a fekete-tengeri Gelendzsikben lévő palota haszonélvezője az orosz elnök. A komplexum templomot, 2500 négyzetméteres üvegházat, mozit és a tengerpartra vezető különleges alagutat is magában foglal, az építése pedig 100 milliárd rubelbe (456 milliárd forintba ) került. 


Nyitókép: Sefa Karacan / Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#alekszej navalnij#halál#gyász#vlagyimir putyin#oroszország#börtön

Címlapról ajánljuk