Külföld

Itt van Navalnij üzenete, mit kell tenni, ha őt megölnék

rtl.hurtl.hu

2024. február 17. 13:28

Még egy 2022-ben készült dokumentumfilmben mondta el Alekszej Navalnij, mit kell tenni, ha őt megölnék.

Az üzenetem arra az esetre, ha megölnének, nagyon egyszerű: ne adjátok fel – mondta Alekszij Navalnij Daniel Roher 2022-es dokumentumfilmjében a kamerába, idézi fel a hvg.hu.

Pénteken közölte az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat, hogy meghalt a börtönben Alekszej Navalnij ellenzéki politikus. Az orosz ellenzéki vezető 2021 januárja óta volt börtönben, ahol 11 és fél éves büntetését tölti feltételes szabadlábra helyezés megsértése, csalás és a bíróság megsértése miatt. Augusztusban pedig újabb 19 évig tartó börtönbüntetést kapott, miután bűnösnek találták szélsőséges csoport szervezésének és finanszírozásának vádjában.

A dokumentumfilmben azt mondta, hogy „valami nagyon nyilvánvaló dolgot kell mondanom nektek. Nem szabad feladnotok. Ha úgy döntöttek, hogy engem megölnek, az azt jelenti, hogy hihetetlenül erősek vagyunk. Ki kell használnunk ezt az erőt, hogy ne adjuk fel, hogy ne feledjük, hogy hatalmas erő vagyunk, amelyet ezek a rosszfiúk elnyomnak. Nem vesszük észre, hogy valójában milyen erősek vagyunk. 

A gonosz diadalához csak az szükséges, hogy a jó emberek ne tegyenek semmit. Szóval ne legyetek tétlenek.


Navalnij halálának körülményeiről egyelőre csak annyit közöltek, hogy séta közben összeesett, és már nem tudták megmenteni az életét:


 Nyitókép: Reuters/Irakli Gedenidze

#Külföld#alekszej navalnij#oroszország#meghalt#üzenet#dokumentumfilm#börtön

Címlapról ajánljuk