Külföld

Navalnij éppen szabadulhatott volna, Putyin berlini gyilkosára cserélhették volna ki

rtl.hurtl.hu

2024. február 26. 13:54

Két amerikai foglyot és Alekszej Navalnijt cserélték volna ki a börtönben ülő Vagyim Kraszikovra, Putyin bérgyilkosára.

„Február elején Vlagyimir Putyinnak felajánlották, hogy az FSZB-hez köthető gyilkost, Vagyim Kraszikovot, aki Németországban ül börtönben, elcserélik két amerikai állampolgárra és Alekszej Navalnijra. Február 15-én este megerősítést kaptam arról, hogy a tárgyalások a végső stádiumban vannak. Február 16-án Navalnijt megölték" – közölte Maria Pevcsik, az Antikorrupció Alapítvány egyik vezetője a Reuters szerint.

Kraszikovot Németországban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, miután 2019-ben a berlini Tiergarten parkban megölt egy száműzetésben élő csecsen-grúz ellenzéki vezetőt. Putyin ebben a hónapban Tucker Carlson amerikai újságírónak adott interjújában jelezte, hogy vissza akarja kapni Vagyim Kraszikovot.

Navalnij február 16-án halt meg egy sarkvidéki büntetőtelepen. A Kreml tagadta, hogy az orosz államnak köze lenne a halálához. 

Pevcsik szerint a Putyinnal folytatott tárgyalásokon közvetítőként Roman Abramovics üzletember vett részt. Az Antikorrupció Alapítvány vezetője nem nevezte meg azt a két amerikai állampolgárt, akiket ki akarnak cserélni az FSZB-s gyilkosra. Az Egyesült Államok azonban közölte, hogy megpróbálja kiszabadítani Oroszországból Evan Gershkovichot, a Wall Street Journal riporterét és Paul Whelant, egy volt amerikai tengerészgyalogost.


Nyitókép: Reuters/Kai Pfaffenbach

#Külföld#alekszej navalnij#vlagyimir putyin#vagyim kraszikov#fszb#csere#bérgyilkos#berlin

Címlapról ajánljuk