Külföld

Rejtegetik Putyinék Navalnij holtestét – állítja a csapata

rtl.hurtl.hu

2024. február 17. 17:25

Hiába keresték a szalehardi hullaházban Navalnij holttestét, ott azt közölték, nincs ott.

Rejtegeti Alekszej Navalnij holttestét az orosz kormány – állítja az elhunyt ellenzéki politikus csapata. A politikus ügyvédje és az édesanyja szombaton mentek el a szalehardi hullaházba Navalnij holtesttét átvenni, azonban az épületet zárva találták. Az oda írt telefonszámot felhívták és közölték velük, hogy nincs ott a holttest.

Kira Jarmis szóvivő a BBC-nek elmondta, hogy úgy vélik, Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelte el az aktivista halálát, aki vitathatatlanul a leghíresebb kritikusa volt. A börtönkolónián, ahol Navalnij meghalt, a politikus édesanyjának azt mondták, hogy fia „hirtelen halál szindrómában” vesztette életét.


A 48 éves, börtönbüntetését töltő politikus halálhírét pénteken közölte az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN). A közlemény szerint Navalnij séta után rosszul lett, és eszméletét vesztette a Harp településen lévő 3. számú büntetőtelepen. Hozzátették: a mentők újraélesztési kísérletei nem jártak sikerrel.

„Megpróbálják eltüntetni a nyomokat, ezért nem adják át a holttestet a családjának, ezért csak rejtegetik előlük” – mondta Jarmis. Azt is hozzátette, nem tudni, hol van a holttest, és mikor adják át Navalnij családjának. Az orosz jogszabályok szerint a haláleset után két napon belül át kell adni a hozzátartozóknak egy elítélt holttestét.


Nyitókép: Reuters

#Külföld#alekszej navalnij#holttest#vlagyimir putyin#oroszország#börtön#meghalt

Címlapról ajánljuk