Külföld

Politikai földrengés, szexbotrányok által leterített kormánypárt – így ír a külföldi sajtó Novák Katalin lemondásáról

Mohos MátéMohos Máté

2024. február 13. 12:35

Novák Katalin köztársasági elnök lemondása a külföldi sajtóban is produkált erős reakciókat: politikai földrengésekről, 14 év legnagyobb botrányáról, a Fideszen belüli csendről és sokkról írnak.

„Novák Katalin, a családi értékek szókimondó bajnoka szombaton bejelentette lemondását. Ő a legutóbbi a prominens kormánypárti tagok sorában, akit egy szexbotrány terít le” – jellemezte a New York Times a magyar köztársasági elnök lemondását. Az utóbbi napokban a külföldi sajtó is felkapta a fejét a Magyarországot lázban tartó botránysorozatra.

Nemcsak Kenyát és Nigériát érdekli az ügy, hanem számos neves nyugati lapról van szó. Cikkünkben összeszedtük, hogy kicsoda, hogyan, és mit írt a hazai eseményekről.

Az NYT cikkében a köztársasági elnököt az „autoriter” Orbán Viktor „hűséges és nagyjából hatalom nélküli” politikai szövetségeseként jellemzik, a kegyelemre adott reakciót pedig „közfelháborodásként” írják le. Ahogy a cím is utal rá, számukra a tágabb kontextust a korábban lemondó fideszesek vagy kormánytagok jelentik. Például Szájer József, aki a covid miatti korlátozásokat megszegve vett részt egy szexpartin, vagy Kaleta Gábor gyerekpornós ügyét.

Az ügy szexbotrányként való kategorizálását korábban legalább két kormánypárti lap, a Mandiner és az Origo is kikérte magának. Ez utóbbi a Facebookon így jellemezte a New York Times című újságot:

Politikai földrengés, szexbotrányok által leterített kormánypárt – így ír a külföldi sajtó Novák Katalin lemondásáról
Fotó: Facebook / Origo

A BBC ennél szárazabban számol be a hírről, ám azt ők is megjegyzik – vitatható hitelességgel – hogy Novák Katalin döntése a lemondásról „hirtelen és váratlan” volt. Emellett a botrányt „precedens nélküliként” jellemzik, amely „súlyosan visszaveti” Orbán Viktort és pártját.

A Politico brüsszeli lap érthetően hangsúlyosabban kezeli a hír uniós vonatkozását, mégpedig azt, hogy Varga Judit már biztosan nem lesz a Fidesz listavezetője az idei EP-választáson. Szerintük a Fidesznek komoly erőfeszítésbe telt, hogy megfelelően reagáljon a közfelháborodásra.

És mi a helyzet Magyar Péterrel?

A külföldi sajtóban többen beszámoltak az ügy további  fejleményeiről, azaz Magyar Péter roppant erősen induló közszerepléséről is. A Die Presse Magyart „bennfentesként” jellemzi, aki nyilatkozataiban „kíméletlenül számolt” le Orbán Viktorral, „politikai földrengést” okozva ezzel, amelynek során „kő kövön nem maradt”.

Az AP Hírügynökség szerint pedig Orbán Viktor reményei a továbblépésre „szertefoszlottak” Magyar fellépésével. Ők Krekó Pétert idézték az ügy kapcsán, aki arról beszélt: Orbánnak még így is van esélye sértetlenül kilábalni a botrányból, minimális szavazatvesztéssel, ha azt látják a szavazók, hogy gyorsan tudja kezelni az ügyet.

A Guardian írása megnevezi Rogán Antalt is mint Varga Judit volt férjének célpontját a partizános interjúban. A cikk szerint az események bizonyítják, hogy igazuk volt azoknak, akik a magyar kormány korrupciója és működése miatt aggódtak. 

Emlékeztetnek azonban, hogy Orbán továbbra is pozícióban van, mivel a média jelentős részét irányítja, az ellenzék pedig megosztott.

Politikai földrengés, szexbotrányok által leterített kormánypárt – így ír a külföldi sajtó Novák Katalin lemondásáról
Magyar Péter, még a Diákhitel Központ újonnan kinevezett vezérigazgatójaként a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) épületében tartott sajtótájékoztatón 2019. június 19-én. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Az erősen konzervatív amerikai Fox News sem szépítgeti az eseményeket: beszámolnak a kegyelemről, a lemondásról, valamint Magyar megszólalásáról is, ellenzékieket is idéznek, valamint nem hallgatják el Orbán befolyását a médiában, és arról is írnak, hogy hazánkban már a lemondását követelik.

A média szerepét a Szabad Európa angol nyelvű kiadása is hangsúlyozza: megemlítik, hogy a 444 robbantotta ki a botrányt, ami a lemondáshoz vezetett. A lap szerint „még a lehető legkevesebb intézményi támogatásból működő magyar újságírás is képes behúzni egyet a nagyobb súlycsoportnak”. Szerintük a Fideszben jelenleg „csend és sokk” uralkodik.

Az összes esemény elemzése után a Bloomberg pedig oda jut el, hogy a mostani már mindenképp az Orbán-korszak egyik legdurvább botrányának számít.

#Külföld#külföldi sajtó#novák katalin#lemondás#köztársasági elnök#magyar péter#new york times#botrány

Címlapról ajánljuk