Belföld

Kétmilliós étkezőasztal és milliókért berendezett moziszoba várja Novák Katalin utódját az elnöki rezidencián

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2024. február 14. 5:03

A Béla király úti elnöki rezidencia Novák Katalin kinevezése után jelentős felújításon esett át, azonban eddig csak annyit lehetett tudni, hogy összesen mennyit költöttek a fejlesztésre, valamint hogy milyen helyiségeket alakítottak ki benne. A részletes berendezéslista alapján viszont látható: Novák Katalin utódja egyebek mellett több millió forintos étkezőasztalt, milliókért berendezett moziszobát, valamint 720 ezer forintos zöldséghűtőt is használhat majd.

Novák Katalin köztársasági elnöki kinevezése után csaknem 280 millió forintért újították fel a Béla király úti elnöki rezidenciát: információink szerint a 2022-es restauráció során több helyen cserélték a burkolatot, és rendbe tették az épület egyéb részeit is, így a gépészetet és az elektromos hálózatot is.

Az állami tulajdonban lévő ingatlant a mindenkori köztársasági elnök használja, így Novák Katalinnak szombati lemondása után ki kell majd költöznie onnan, az óriási parkban elterülő épületet utódja veheti majd birtokba. Az új államfőnek nem is lesz más lehetősége, a törvény ugyanis előírja, hogy a köztársasági elnöknek biztonsági okokból ebben az ingatlanban kell laknia.

A 2022-es felújításra az állami Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a szintén állami tulajdonban lévő Kiving Kft.-vel szerződött. Az egyezség értelmében a kivitelezés áfa nélkül 184 millióba került, az eszközbeszerzésre pedig 35 milliót fordítottak. Azt korábban megírtuk már, hogy a munkák során sminkszobát és egy alagsori moziszobát is kialakítottak, valamint létrehoztak egy hangszigetelt zeneszobát is függesztett kazettás álmennyezettel. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) által a múlt héten bemutatott részletes berendezéslistából ugyanakkor az is kiderült, hogy 

az eszközökre fordított 35 millióból 8,1 millió forint jutott a mozi- és a sminkszoba berendezési tárgyaira. 

(Az MNV-től hónapokkal korábban kértük ki a listát, a mostani botránytól teljesen függetlenül.) 

A kimutatás szerint két beépített mélysugárzóra 671 ezer forintot költöttek, 3 beépített hangfalra 1,9 millió forintot, további négy beépített hangfalra 958 ezer forintot, míg egy hangáteresztő vetítővászonra 2,46 millió forintot. A végerősítő 480 ezer forintba került, de fordítottak a rendelkezésre álló pénzből kanapékra (4 darab 960 ezer forintért), tükörre, babzsákra és szőnyegre is.

A rezidencia más részeire is értékes bútorokat vásároltak, egy bográcsállvány például 312 ezer forintba került, míg a zöldséghűtőre 720 ezer forintot költöttek. Borhűtőt 290 ezer forintért vettek, míg egy komódot 1,6 millióért, egy könyvesszekrényt pedig 2,6 millió forintért.

Figyelemreméltó tétel a bruttó 2,1 millió forintba kerülő étkezőasztal is, valamint a 10 darab szék is, amelyeket 3,4 millióért szereztek be. Ezek a tételek mind a rezidenciához tartoznak, azaz az állam tulajdonát képezik, így ezek a kiköltözés után is maradnak az épületben. 

A szerződés alapján az épület több pontján is megújult a burkolat, a ház mellett pedig a kert egy részét is rendbe tették, építettek például egy kutyakennelt, és elbontották a korábbi játszóteret. Mint korábban megírtuk, Schmitt Pál lemondása után, Áder János beköltözése előtt is felújították a rezidenciát, akkor 38,5 millió forintot költöttek erre.

Novák Katalinnak az alábbi juttatások járnak:

  • Havi tiszteletdíja a házelnököt megillető tiszteletdíj 1,1-szerese (4,6 millió forint),
  • amely összeg élete végéig megilleti őt.
  • Kérésére akkor is biztosítanak rezidenciát egyfős személyzettel, ha mandátuma lejár, és a Béla király úti ingatlant át kell adnia utódjának.
  • Az államfőt élete végéig megilleti a személyes gépkocsi-használat,
  • egy háromfős titkárság
  • és az ingyenes egészségügyi ellátás.

Elődjének, Áder Jánosnak egyébként nem kellett messze költöznie, miután megszűnt elnöki mandátuma, ő egy Béla király úti, 720 négyzetméteres, liftes villát kapott az államtól.

Nyitókép: Czeglédi Zsolt/MTI

#Belföld#novák katalin#rezidencia#köztársasági elnök#berendezés#felújítás#béla király út#ma#luxus

Címlapról ajánljuk