Külföld

Egyre népszerűbb Afrikában Novák Katalin: „Isten Magyarországon válaszolja meg a mi imáinkat”

Mohos MátéMohos Máté

2024. február 12. 16:03

„Bezzeg Magyarországon!” – tüzelik egymást a nigériai politikai kommentátorok, a Google-ben pedig megugrott azok száma, akik innen kerestek rá Novák Katalin nevére.

Korábban beszámoltunk arról, hogy Kenyában mekkorát ment a Novák Katalin lemondásáról szóló hír: a kelet-afrikai országban a helyi ellenzék nagyon felkapta a hírt. Azt szeretnék, ha országuk elnöke, William Ruto is követné Novák példáját és lemondana. Rutót azzal vádolják, hogy gyilkossági és korrupciós ügyekben érintett minisztereket nevezett ki.

A Google Trendsen is látható, hogy a köztársasági elnök nevére február 11-e óta különösen sokan keresnek rá az országban:

Egyre népszerűbb Afrikában Novák Katalin: „Isten Magyarországon válaszolja meg a mi imáinkat”
 


De hasonlóan nagyot ment a hír Nigériában is, amelyet szintén megmutat a Google eszköze:

Egyre népszerűbb Afrikában Novák Katalin: „Isten Magyarországon válaszolja meg a mi imáinkat”
 


Ha pedig megnézzük Novák Katalin Twitter-oldalát, azt látjuk, hogy a lemondásról szóló videó alatt csak úgy sorjáznak a kommentek afrikai országokból:

„Isten Magyarországon válaszolja meg a mi imáinkat” – Egyre népszerűbb Afrikában Novák Katalin
 

Ezek nagyrészt arról szólnak, hogy bezzeg Magyarországon milyen szép és korrekt módon lemondanak a politikusok, ha botrányba keverednek. Egy felhasználó ezt így foglalta össze: „A jelen és a múlt összes afrikai elnöke inkább elrágcsálna egy ásót, minthogy ilyet tegyen.” Egy másik azt jegyezte meg: „Isten kiismerhetetlen: Afrikából kap imákat, és Magyarországon válaszolja meg őket.” Nigériában azért támadják Bola Tinubu elnököt, mert elhalasztotta a hóvégi választásokat. Az itteni tüntetések során a rendőrség erőszakos volt, három diák pedig életét vesztette.

Már mémelnek is az itteniek a lemondásról:

 

 


Az RTL Híradó riportját Novák lemondásáról alább nézhetik meg:


Nyitókép: Adam Abu-bashal / Anadolu Agency via Getty Images / Grzegorz Galazka / Mondadori Portfolio via Getty Images

#Külföld#novák katalin#afrika#kenya#nigéria#lemondás#elnök#tüntetés#twitter#google

Címlapról ajánljuk