Külföld

Több napon át támad iráni célpontokat az USA

rtl.hurtl.hu

2024. február 1. 16:02

Válaszul a jordániai katonai támaszpontot ért, három amerikai katona halálát okozó dróntámadásra.

Az Egyesült Államok jóváhagyta az iráni célpontok elleni csapássorozat tervét Szíriában és Irakban – jelentette a BBC.

A hírt amerikai tisztviselők erősítették meg az amerikai CBS Newsnak. Az iráni és szíriai célpontok elleni csapássorozat több napon át tart majd, mondják a tisztviselők, és valószínűleg az időjárási viszonyok fogják meghatározni, hogy mikor veszi kezdetét a hadművelet. Az értesülés szerint 

nem zárható ki, hogy rossz időjárási viszonyok esetén is csapást mérnek, de fontos számukra, hogy láthatók legyenek a kiválasztott célpontok, hogy elkerüljék az odatévedő civilek véletlen eltalálását.

Az Egyesült Államok nem akar háborút Iránnal – jelentette ki nemrég az amerikai elnök nemzetbiztonsági szóvivője. John Kirby azután szólalt meg, hogy Joe Biden válaszlépést ígért a hétvégi jordániai katonai támaszpontot ért dróntámadásra, amelyben három amerikai katona meghalt, és több tucat másik megsebesült.

A gázai háború kezdete óta először történt meg, hogy amerikai katonák haltak meg ellenséges tűzben a Közel-Keleten. Washington szerint Irán támogatja a szélsőséges szervezetet, amely magára vállalta az akciót. Irán viszont korábban tagadta, hogy bármilyen szerepe lett volna a támadásban.

Ajánló: Lehet-e amerikai-iráni háború abból, hogy amerikai katonákat öltek meg a Közel-Keleten?"

A dróntámadással és a lehetséges amerikai válaszcsapással az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: Leah Millis / File Photo / Reuters

#Külföld#egyesült államok#válaszcsapás#közel-kelet#szíria#irak#irán

Címlapról ajánljuk