Külföld

Jordan Peterson ódát írt az Orbán-kormány családpolitikájáról

rtl.hurtl.hu

2024. január 24. 16:18

A kanadai sztárprofesszor Novák Katalint is méltatta, aki korábban kitüntette őt.

„Soha nem láttam foghatót ahhoz a gondolati mélységhez, amit a magyarok a családpolitikájukba tettek” – kezdte posztját a Twitteren Jordan Peterson kanadai professzor. A pszichológus Orbán Balázs posztjára válaszolt, amelyben a miniszterelnök politikai igazgatója a Deutsche Welle videóját osztotta meg, amelyben Peterson arról beszél, hogy Orbán Viktor a legsikeresebb európai politikus, a nyugati média pedig igazságtalanul démonizálja őt.

Peterson válaszában kiemelt pár részletet a magyar kormány családügyi intézkedéseiből: „A nőknek elengedik egész életükre a jövedelemadó 25-100 százalékát, ahogy gyerekeket szülnek. Ez segít kiegyenlíteni az aránytalan reprodukciós terhet. Emiatt MEGNŐTT a részvételük a munkaerőpiacon. A magyarok csökkentették az abortuszok és a válások számát, valamint megállították a születésszámok csökkenését”.

A professzor szerint ez nemcsak az Orbán-kormány, hanem Novák Katalin köztársasági elnök érdeme is. Novák 2022-ben a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntette ki a professzort, erről mi is beszámoltunk. Petersonról ekkor megírtuk, hogy már lassan egy évtizede fontos katonája a nyugati világ kultúrharcainak: transzellenes, konzervatív nézeteivel vált ismertté. 

Korábban Orbán Viktorral személyesen is egyeztetett, de könyvei is népszerűek Magyarországon – még Berki Krisztián is ihletett merített belőlük.

Nem az első alkalom, hogy Peterson a családpolitikát emeli ki a magyar kormánnyal kapcsolatban. Budapesti előadása során arról beszélt, hogy „jelenleg nincs alternatíva az Orbán-kormány által képviselt családmodellel szemben”. A köztársasági elnököt már szeptemberben is dicsérte a Twitteren: ekkor „firebrand”-nek nevezte őt, amit egyaránt lehet fáklyának és valamilyen ügy mellett kardoskodó politikusnak is fordítani.

Beszámoltunk Peterson kevésbé fennkölt megnyilvánulásairól is:

Az angolul értő olvasóink figyelmébe ajánljuk még a Current Affairs vaskos, 2018-as, „Az entellektüel, akit megérdemlünk” című cikkét, amely a professzor stílusából és gondolatiságából – vagy épp annak hiányából – kiindulva próbálja megfejteni hallatlan népszerűségét.

Nyitókép: Chris Williamson / Getty Images

#Külföld#jordan peterson#twitter#családpolitika#orbán viktor#kormány#orbán balázs#novák katalin

Címlapról ajánljuk