Belföld

Orbán Viktor szerint a kormány támogatja a svéd NATO-csatlakozást

rtl.hurtl.hu

2024. január 24. 13:33

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az első adandó alkalommal megszavazza a magyar Parlament a svéd ratifikációt.

„Megerősítettem, hogy a magyar kormány támogatja Svédország NATO-tagságát. Hangsúlyoztam azt is, hogy továbbra is szorgalmazni fogjuk, hogy a Magyar Országgyűlés szavazza meg Svédország csatlakozását és az első adandó alkalommal zárja le a ratifikációt” – írta Orbán Viktor az X-en (korábban Twitter) a svéd ratifikálás ügyében.


A török parlament plenáris ülése kedd este jelentős többséggel megszavazta Svédország NATO-csatlakozását. Ezzel már csak Magyarország nem szavazta meg a ratifikációt a tagok közül. Stoltenberg kedden mindezt úgy kommentálta, hogy üdvözli a török parlament kedd esti döntését, egyúttal felszólította Magyarországot, hogy cselekedjen ugyanígy.

A magyar kormány másfél éve halogatja a svéd-csatlakozás megszavazását, egy időben pedig a kormánypárthoz közeli megmondóemberek egymást túllicitálva gyalázták a svédeket. Legutóbb azt rótta fel a svédeknek Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy nem keresik eléggé a kapcsolatot Magyarországgal.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden közölte, hogy Orbán Viktor magyarországi látogatásra hívta meg svéd kollégáját. A meghívólevél szerint a tárgyalások témája Svédország NATO-csatlakozása, valamint a magyar-svéd kétoldalú kapcsolatok erősítése lett volna. A nap folyamán később azonban Ulf Kristersson nem fogadta el a magyar miniszterelnök meghívását.

Jelenleg nem látok okot arra, hogy tárgyaljunk – fogalmazott, hozzátéve, hogy a svéd kormány reméli, Magyarország hamarosan ratifikálja NATO-csatlakozásukat.

Gulyás Gergely novemberben azt ígérte, hogy nem mi leszünk az utolsók a NATO-csatlakozás ratifikációjában:


Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Belföld#orbán viktor#twitter#jens stoltenberg#svédország#nato-csatlakozás#ratifikáció

Címlapról ajánljuk