Külföld

A NATO-főtitkár felszólította Magyarországot, hogy hagyja jóvá a svéd csatlakozást

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 24. 5:35

Jens Stoltenberg felszólította Magyarországot, hogy kövesse Törökország példáját.

Jens Stoltenberg üdvözölte a török parlament kedd esti döntését, amellyel megszavazta Svédország NATO-csatlakozását, írja az MTI. A NATO főtitkára egyúttal felszólította Magyarországot, hogy cselekedjen ugyanígy. „Szintén számítok Magyarországra, hogy minél hamarabb elvégzi a nemzeti ratifikációt” – közölte kedden este a NATO főtitkára.

„A NATO-szövetségesek a vilniusi csúcstalálkozójukon egyetértettek abban, hogy meghívják Svédországot szövetségünkbe, Svédország pedig teljesítette kötelezettségvállalásait. Svédország tagsága erősebbé teszi a NATO-t és biztonságosabbá mindannyiunkat” – tette hozzá.

A török parlament plenáris ülése kedd este jelentős többséggel megszavazta Svédország NATO-csatlakozását. A ratifikációs okmányt még Recep Tayyip Erdogan elnöknek is alá kell írnia, illetve a török hivatalos lapban is közzé kell tenni ahhoz, hogy hatályba léphessen.

Orbán Viktor kedden közölte, hogy magyarországi látogatásra hívta meg svéd kollégáját. A meghívólevél szerint a tárgyalások témája Svédország NATO-csatlakozása, valamint a magyar-svéd kétoldalú kapcsolatok erősítése lett volna.

Ulf Kristersson visszautasította Orbán Viktor meghívását tárgyalásra, ugyanakkor közölte, hogy a svéd kormány bízik abban, hogy Magyarország hamarosan ratifikálja NATO-csatlakozásukat.

Nyitókép: Dursun Aydemir/Anadolu via Getty Images

#Külföld#svédország#nato#nato-csatlakozás#magyarország#törökország#orbán viktor

Címlapról ajánljuk