Külföld

A török parlament megszavazta a svéd NATO-csatlakozást, már csak Magyarország akadályozza

rtl.hurtl.hu

2024. január 23. 20:42

Hiába mondta Gulyás Gergely, hogy nem Magyarország lesz az utolsó, a parlament még napirendre sem vette a szavazást.

A török parlament több hónapos várakozás után kedd este jelentős többséggel megszavazta Svédország NATO-csatlakozását, adta hírül az MTI. Ez azt jelenti, hogy immáron Magyarország maradt az egyetlen tagállam, amely még nem hagyta jóvá az északi ország csatlakozását a katonai szövetséghez .

A csatlakozási jegyzőkönyvet még Recep Tayyip Erdogan elnöknek is alá kell írnia ahhoz, hogy hatályba léphessen, majd pedig eljuttassák az Egyesült Államok külügyminisztériumának. A török parlament sokáig azzal az indokkal blokkolta a csatlakozásukat, hogy nem lépnek fel elég szigorúan a kurdokkal szemben, de a svédországi Korán-égetéseket is nehezményezték.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden közölte, hogy Orbán Viktor magyarországi látogatásra hívta meg svéd kollégáját. A meghívólevél szerint a tárgyalások témája Svédország NATO-csatlakozása, valamint a magyar-svéd kétoldalú kapcsolatok erősítése lett volna. A nap folyamán később azonban Ulf Kristersson nem fogadta el a magyar miniszterelnök meghívását

Jelenleg nem látok okot arra, hogy tárgyaljunk

– fogalmazott, hozzátéve, hogy a svéd kormány reméli, Magyarország hamarosan ratifikálja NATO-csatlakozásukat.

A nyugati szövetség annyira erős, amennyit az egymással szembeni kötelezettségekből a felek betartanak – ezt mondta kedden az RTL Híradójának David Pressman amerikai nagykövet arra reagálva, hogy a török parlament a magyart megelőzve napirendjére vette Svédország NATO-csatlakozásának kérdését. 

A magyar kormány korábban többször megígérte, hogy Magyarország nem utolsóként fogja ratifikálni a svédek NATO-tagságát.


Az Országgyűlés üléstervében ugyanakkor nyoma sincs a svéd NATO-csatlakozás kérdésének, amit immáron csak Magyarország akadályoz. A magyar kormány másfél éve halogatja a döntést, furcsábbnál furcsább indokokkal. Legutóbb Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, hogy a skandináv ország számára nem lehet olyan fontos a csatlakozás, mivel a svéd fél nem törekszik arra, hogy javuljon a két ország kapcsolata.

Nyitókép: Selahattin Sönmez / dia images via Getty Images

#Külföld#svédország#svéd nato-csatlakozás#törökország#Recep Tayyip Erdogan#szavazás

Címlapról ajánljuk