Belföld

„Nem látunk okot arra, hogy tárgyaljunk” – Elutasította a svéd kormány Orbán meghívását

rtl.hurtl.hu

2024. január 23. 19:40

Kosarat kapott Orbán, pedig korábban a kormány többször is megígérte, hogy még a törökök előtt ratifikálják Svédország NATO-tagságát.

Reméli a svéd kormány, hogy Magyarország hamarosan ratifikálja NATO-csatlakozásukat, azonban Ulf Kristersson nem fogadja el Orbán Viktor meghívását tárgyalásra, adta hírül a Politico. Tobias Billström svéd külügyminiszter azt mondta:

Jelenleg nem látok okot arra, hogy tárgyaljunk.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden közölte, hogy Orbán Viktor magyarországi látogatásra hívta meg svéd kollégáját. A meghívólevél szerint a tárgyalások témája Svédország NATO-csatlakozása, valamint a magyar-svéd kétoldalú kapcsolatok erősítése lett volna.

Korábban az RTL Híradó kérdezte meg David Pressmantől: mit szól ahhoz a nagykövet, hogy a török parlament hamarosan szavaz Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációjáról, a magyar viszont még napirendre sem tűzte a témát.

Pressman erre azt mondta: „Nem akarok előreszaladni bármelyik parlament bármilyen döntésével kapcsolatban, de annyit elmondok: a magyar kormány határozottan nem hagyott kétséget afelől, hogy támogatja Svédország NATO-csatlakozását”.

A magyar kormány véleménye a svédek NATO-csatlakozási kérelme kapcsán sokszor megváltozott már. A kormány másfél éve halogatja a döntést mondvacsinált okokkal, egy időben pedig a kormánypárthoz közeli megmondóemberek egymást túllicitálva gyalázták a svédeket. Egy ideig az volt a kormányzati narratíva, hogy a ratifikáció csak technikai kérdés, ehhez képest legutóbb Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, hogy a skandináv ország számára nem lehet olyan fontos a csatlakozás, mivel svéd fél nem törekszik arra, hogy javuljon a két ország kapcsolata.


Nyitókép: MTI / EPA / Olivier Matthys

#Belföld#orbán viktor#svédország#miniszterelnök#tárgyalás#nato#csatlakozás#törökország#ratifikáció

Címlapról ajánljuk