Külföld

Orbán Viktor meghívta Magyarországra a svéd miniszterelnököt

rtl.hurtl.hu

2024. január 23. 11:10

Gulyás Gergely a kormányinfón arról beszélt, hogy a svédeknek nem lehet olyan fontos az országuk NATO-csatlakozása, ha nem keresik a magyar kormányt.

Orbán Viktor magyarországi látogatásra hívta meg Ulf Kristerssont, Svédország miniszterelnökét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden.

A kormányfői tárgyalások témája a meghívólevél szerint Svédország NATO-csatlakozása és a magyar-svéd kétoldalú kapcsolatok erősítése a kölcsönös bizalom elmélyítésével

– mondta Havasi Bertalan.

A magyar kormány véleménye a svédek NATO-csatlakozási kérelme kapcsán sokszor megváltozott már. A kormány másfél éve halogatja a döntést mondvacsinált okokkal, egy időben pedig a kormánypárthoz közeli megmondóemberek egymást túllicitálva gyalázták a svédeket. Egy ideig az volt a kormányzati narratíva, hogy a ratifikáció csak technikai kérdés, ehhez képest legutóbb Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, hogy a skandináv ország számára nem lehet olyan fontos a csatlakozás, mivel svéd fél nem törekszik arra, hogy javuljon a két ország kapcsolata. 


Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfővel a tárgyalásukat követően tartott közös sajtótájékoztatón a kairói elnöki palotában 2023. február 28-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Külföld#nato#svédország#orbán viktor#miniszterelnök#csatlakozás

Címlapról ajánljuk