Belföld

Fontos téma a korrupció – mondta David Pressman, amikor megnézte a nyírmártonfalvai lombkoronasétányt

Hajdú OrsolyaHajdú OrsolyaMohos MátéMohos Máté

2024. január 23. 15:29

Az amerikai nagykövet az RTL Híradónak is nyilatkozott, mielőtt szemügyre vette volna a lombkoronasétányt.

„Nem akarok előreszaladni bármelyik parlament bármilyen döntésével kapcsolatban, de annyit elmondok: a magyar kormány határozottan nem hagyott kétséget afelől, hogy támogatja Svédország NATO-csatlakozását” – válaszolta kedden David Pressman amerikai nagykövet Nyírmártonfalván az RTL Híradó kérdésére. Riporterünk, Hajdú Orsolya azt szerette volna tudni: mit szól ahhoz a nagykövet, hogy a török parlament hamarosan szavaz Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációjáról, a magyar viszont még napirendre sem tűzte a témát.

A nagykövet szerint a magyar kormány részéről „ugyanennyire tisztán köteleződtek el amellett, hogy nem ők akarnak lenni az utolsók, akik jóváhagyják a csatlakozási kérelmet. A szövetségeink csak annyira erősek, mint amennyire az egymás iránti elkötelezettségünk, és azok az elkötelezettségeink, amelyekhez hűek maradunk. Én már várom, hogy Svédország NATO-tag legyen, és várom, hogy ez hamar megtörténjen”.

A Portfolio újságírója megemlítette a híreszteléseket, melyek szerint az USA kormánya szankciókra készül a magyar kormány, illetve egyes tagjai, és hozzájuk közel álló személyek ellen korrupciós aggályok miatt. Azt kérdezte Pressmantől, hogy szeretné-e kommentálni ezeket az értesüléseket. A nagykövet csak annyit mondott: „Nem szeretném, ez nincs így”.

„Hagynám, hogy ezt a miniszterelnök magyarázza el ezt” – tette hozzá arra a Gulyáságyú média kérdésre: mit szól ahhoz, hogy Orbán Viktor találkozóra hívta a svéd miniszterelnököt a NATO-csatlakozás ügyében? Megismételte, várja már, hogy a magyar parlament jóváhagyja a csatlakozási kérelmet.

A nagykövet a hírhedt lombkoronasétányt érkezett meglátogatni Nyírmártonfalvára, amellyel kapcsolatban már az Állami Számvivőszék is nyomoz. Az építmény miatt Donáth Anna és Hadházy Ákos kezdeményezésére az OLAF, vagyis az Európai Unió csalás elleni hivatala is vizsgálatot indított.

Fontos téma a korrupció – mondta David Pressman, amikor megnézte a nyírmártonfalvai lombkoronasétányt
David Pressman amerikai nagykövet Nyírmártonfalván, a lombkoronasétány tetjén

 

Pressman most azt mondta: „Meg akartam nézni a saját szemeimmel, hogy miről szólt ez a projekt. Nyilvánvalóan a korrupció fontos téma a Magyarországgal kapcsolatos eszmecserékben.” Szerinte a korrupció rombolja a demokráciát, éppen ezért fontos ügy az USA számára is. A nagykövet ezután megmászta a híres-neves építményt. „Szép látvány” – mondta, ahogy a közepére ért.

#Belföld#david pressman#Nyírmártonfalva#lombkoronasétány#korrupció#svédország#nato#csatlakozás

Címlapról ajánljuk