Belföld

Ezzel a levéllel nem sikerült Orbán Viktornak Magyarországra hívni a svéd kormányfőt

rtl.hurtl.hu

2024. január 24. 14:43

Orbán Viktor a svéd miniszterelnöknek küldött levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyire fontos a bizalom. Mindezt azután, hogy másfél éve nem szavazza meg a magyar parlament a svéd NATO-csatlakozást.

Közzétették azt a levelet, amit Orbán Viktor küldött Ulf Kristersson, svéd miniszterelnöknek, miután Törökország megszavazta a skandináv ország NATO-csatlakozását – írja a 444.hu. Mint ugye ismert: ezzel Magyarország lett az utolsó olyan NATO tagállam, amelynek a parlamentje nem szavazott a ratifikácóról.

A magyar kormány másfél éve halogatja a döntést, egy időben pedig a kormánypárthoz közeli megmondóemberek egymást túllicitálva gyalázták a svédeket. Legutóbb azt rótta fel a svédeknek Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy nem keresik eléggé a kapcsolatot Magyarországgal.

A svéd külügyminiszternek küldött levélben Orbán Viktor ezt a másfél éves halogatást nem hozta fel, azt annál inkább, hogy mennyire fontos a két ország kapcsolata és a bizalom:

„Meggyőződésem, hogy a Svédország és Magyarország közötti bármilyen politikai vagy biztonsági megállapodás alapjának az egymás iránt táplált, kölcsönösen erős bizalomnak kell lennie. A magyar kormány ennek szellemében javasolta a magyar országgyűlésnek, hogy ratifikálja Svédország NATO-csatlakozási kérését. A kölcsönös bizalom a parlamenti vitáink során is kiemelt szempont volt”.

Azt is hozzátette Orbán, hogy „úgy hiszem, hogy az intenzívebb politikai párbeszéd hozzájárulhat a kölcsönös bizalom megerősítéséhez országaink és intézményeink között, lehetővé téve, hogy tovább erősítsük politikai és biztonsági megállapodásainkat. Mindezekre tekintettel meghívom Önt, hogy a legelső alkalmas időpontban látogasson el Magyarországra”.

Erre kapta azt a választ Tobias Billström külügyminisztertől a magyar kormányfő, hogy jelenleg nem lát okot arra, hogy tárgyaljanak.

Orbán Viktor szerdán azt közölte, – miután Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár felszólította a Magyarországot, hogy kövessék a török példát – hogy „a magyar kormány támogatja Svédország NATO-tagságát. Hangsúlyoztam azt is, hogy továbbra is szorgalmazni fogjuk, hogy a Magyar Országgyűlés szavazza meg Svédország csatlakozását és az első adandó alkalommal zárja le a ratifikációt”.

Gulyás Gergely novemberben azt ígérte, hogy nem mi leszünk az utolsók a NATO-csatlakozás ratifikációjában:


Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Belföld#svédország#nato#csatlakozás#tárgyalás#orbán viktor#meghívás#levél#ulf kristersson

Címlapról ajánljuk