Külföld

Ulf Kristersson: Svédország most feladja 200 éves semlegességét

rtl.hurtl.hu

2024. február 26. 20:17

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország is üdvözölte a svéd NATO-csatlakozás magyar ratifikálását.

Történelmi napnak nevezte a mai napot Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, miután az Országgyűlés hétfőn ratifikálta országa NATO-csatlakozását – írja az MTI.

Az X-en közzétett üzenetében a svéd kormányfő leszögezte: Svédország kész vállalni a rá háruló felelősséget az euroatlanti biztonság terén.

Svédország feladja több mint 200 éves semlegességét és katonai el nem kötelezettségét. Ez nagy lépés, amit komolyan kell venni

– hangsúlyozta Kristersson a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján.

„Azért csatlakozunk a NATO-hoz, hogy még jobban megvédhessük azt, amik vagyunk és amiben hiszünk. Szabadságunkat, demokráciánkat és értékeinket védjük másokkal együtt” – szögezte le.

Ami Oroszországot illet, az egyetlen dolog, amivel számolhatunk, hogy nem fog nekik tetszeni az, hogy Svédország NATO-tag lesz


– mondta a svéd kormányfő. „Azt nem tudhatjuk, hogy ezen felül, mit fognak tenni. Felkészültünk minden eshetőségre” – tette hozzá.

A Fehér Ház is üdvözölte a magyar parlament hétfői döntését. „Nagyon-nagyon hamar szeretnénk üdvözölni Svédországot Finnország oldalán a NATO-ban” – közölte Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője.

Rishi Sunak brit kormányfő szintén a történelmi nap kifejezést használta az X-en. „Türelmetlenül várjuk, hogy mielőbb a NATO-ban köszönthessük önöket” – írta a brit miniszterelnök.

Emmanuel Macron francia elnök a párizsi Ukrajna-konferencia megnyitóján az Élysée-palotában gratulált Svédországnak. Szívből jövő gratuláció országuknak – jelentette ki a francia elnök örvendetesnek nevezve, hogy Svédország és Finnország is immáron a katonai szövetség tagja.

Olaf Scholz német kancellár szintén az X-en reagált. Mint írta, Svédország NATO-csatlakozása nemcsak Európa, hanem az egész világ biztonságát erősíteni fogja. „Szabad az út Svédország számára a NATO-ba, ez győzelem mindenki számára. Ez a döntés megerősíti védelmi szövetségünket és ezzel Európa és az egész világ biztonságát is” – tette hozzá.


Nyitókép: Reuters/ TT News Agency/Magnus Lejhall

#Külföld#svédország#nato#csatlakozás#parlament#ratifikáció

Címlapról ajánljuk