Külföld

Magyarország behódolt a Nyugatnak – így reagáltak Moszkvában a svéd NATO-tagság ratifikálására

rtl.hurtl.hu

2024. február 27. 14:00

A svéd NATO-csatlakozás magyar ratifikálásával Konsztantyin Koszacsov szerint csapás érte az európai biztonságot.

„Svédország mint semleges állam megszűnt, Magyarország, mint nem semleges, de szuverén állam, behódolt a Nyugatnak. Csapás érte Európa oszthatatlan biztonságát. Nem halálos, de súlyos” – írta a Telegramon Konsztantyin Koszacsov, az orosz Föderációs Tanács, vagyis az orosz felsőház alelnöke a TASZSZ szerint. A politikus arra reagált, hogy a magyar országgyűlés ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását.

Koszacsov szerint a svéd csatlakozással a Nyugat az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) alapelveibe gázolt bele, amelyeket többek közt az 1975-ös helsinki záróokmányban rögzítettek.

Tavaszi ülésszakának első napján döntött a magyar parlament a Svéd Királyság NATO-hoz való csatlakozásáról. A zárószavazás során 188 igen, 6 nem és 0 tartózkodás mellett a magyar Országgyűlés csaknem két év halogatás után rábólintott a Svéd NATO-tagságra.


Az észak-atlanti katonai szövetség bővítésére azután mondott végül igent a fideszes többségű parlament, hogy Orbán Viktor február 17-i évértékelő beszédében váratlanul bejelentette, a parlament a tavaszi ülésszakának kezdetén ratifikálhatja Svédország NATO-csatlakozását. „Jó hír, hogy a Svédországgal fennálló vitánk a lezárás felé közeledik” – mondta bő egy hete a magyar kormányfő, hozzátéve, hogy „a svéd miniszterelnökkel fontos lépéseket tettünk a bizalom újraépítésére”.

Nyitókép: Konsztantyin Koszacsov. Fotó: Getty Images/Anadolu Agency/Sefa Karacan

#Külföld#svédország#nato#csatlakozás#parlament#ratifikálás#nyugat#konsztantyin koszacsov

Címlapról ajánljuk