Külföld

Orbán Viktort diktátornak nevezte, róla szólt Berki Krisztián egyik utolsó posztja, és most Novák Katalin tüntette ki

Mohos MátéMohos Máté

2022. június 16. 6:55

Novák Katalin a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntette ki Jordan Peterson kanadai professzort, aki már lassan egy évtizede fontos katonája a nyugati világ kultúrharcainak: transzellenes, konzervatív nézeteivel vált ismertté. Korábban Orbán Viktorral személyesen is egyeztetett, de könyvei is népszerűek Magyarországon – még Berki Krisztián is ihletett merített belőlük.

„Gondoltátok volna, hogy mi emberek nem vagyunk többek egy kibaszott honárnál….. ” (sic) – kezdte néhány héttel a halála előtt írt Facebook-posztját Berki Krisztián. A celeb a 12 szabály az élethez című könyvről posztolt, amelyet pszichológusa ajánlott neki. A népszerű kanadai pszichológusprofesszor, Jordan Peterson könyvéből (illetve híres-hírhedt homáros hasonlatából) Berki azt a tanulságot szűrte le: „A lényeg, lehetsz bárki, de a fejlődés rajtad múlik, azon, hogy akarsz e több lenni a másiktól…..”

Na de mi az a homár, amiről Berki posztolt, és mi köze van Orbán Viktorhoz vagy épp a transzneműekhez?

Peterson hasonlatának ez a lényege: a homárok kimutathatóan hierarchiában élnek, és mindegyik példánynak megvan a helye ebben a láncolatban. Ez a hierarchia az emberi társadalomban is természetes, biológiai okokra visszavezethető rendszer a szerző szerint.

Éppen ezért szerinte nem lehet az egyes embercsoportok alá-fölé rendeltségéről mint társadalmi jelenségről beszélni. Tehát az olyan jelenségek a társadalomban, mint a szexizmus vagy a rasszizmus nem kezelhetők szociális intézkedésekkel: ha valaki feljebb akar jutni a ranglétrán, az csak és kizárólag rajta múlik, függetlenül attól, hogy milyen társadalmi, anyagi vagy szülői háttérrel indul.

 

Mi jár egy ilyen gondolatokkal népszerűvé vált embernek egy olyan országban, ahol az EU-n belül az egyik legalacsonyabb a társadalmi mobilitás, és a legrosszabb a szegénységből való kitörés lehetősége? A Magyar Érdemrend tisztikeresztjének polgári tagozata Novák Katalintól.

Takarítsd ki a szobádat!

Peterson 2016-ban lett világszerte híres: ekkor már több évtizede tanított, betegeket látott el, és könyvet is írt. Munkássága komoly visszhangot mégis akkor kapott, amikor egy kanadai törvénytervezetet, a C-16 névre keresztelt javaslatot kezdte bírálni a nyilvánosság előtt. Ez az emberi jogi törvény a nemi identitást is védendő emberi jognak nyilvánította, valamint büntethetővé tette a gyűlöletpropagandát és a népirtásra való uszítást.

Peterson fő kritikája az volt, hogy a törvény súlyosan korlátozná a szólásszabadságot, mert gyűlöletbeszédnek nyilvánítaná, ha a transznemű emberekre nem a választott nemük szerinti névmással (he/she/they) hivatkoznak. Azt pedig szabadságjogi kérdésnek tartotta, hogy lehet-e a transzneműeket szándékosan nem a választott névmásaikon hívni. Több jogi szakértő szerint is téves volt ez az olvasata a törvénynek, de az alt-right köreiben óriási sikert aratott felszólalásaival a professzor.

2019-es magyarországi látogatásakor is – amikor Orbán Viktorral személyesen találkozott – a „szólásszabadság bajnokaként” hirdette Petersont a Brain Bar, amely meghívta őt.

Orbán Viktort diktátorjelöltnek tartja, érdemkeresztet kapott Novák Katalintól, róla szólt Berki Krisztián egyik utolsó posztja – ki az?
Azért megesett, hogy ő maga sem takarította ki a szobáját. Fotó: YouTube / Twitter


A népszerűség miatt egyre inkább háttérbe szorult akadémiai karrierje: 2017-ben felhagyott a praktizálással, 2018-tól 2021-ig pedig a tanítással is. Megírta viszont leghíresebb könyvét, a 12 szabály az élethez című önsegítő, motivációs dolgozatot. Ezen szabályok között szerepel, hogy „Állj egyenesen, hátravetett vállal”, valamint az is, hogy „Ne zavard a gyerekeket, amikor gördeszkáznak”. A már említett homáros hasonlatát is ebben a magabiztosságra tanító, egyéni felelősséget hangsúlyozó műben fejti ki. Ebből a könyvből származik az egyik legtöbbet idézett sora is: „Takarítsd ki a szobádat!” – ezzel arra utal, hogy az embernek a saját életét kell először rendbe tennie, mielőtt sikeres akar lenni. Peterson szerint

az univerzum káosza (amelyet feminin tulajdonságnak tart) ellenében kell, hogy rend legyen az emberben és környezetében.

A 24.hu korábban így írt a professzor által kialakított karakterről: „Ő az archetipikus apa, aki nem ellenünk, hanem értünk haragszik, akinek meg akarunk felelni, de akárhányszor valljunk is kudarcot, mindig ott van nekünk, hogy figyeljen ránk, és motiváljon az elvárásaival.”

Első művével óriási sikert aratott: a könyv egy éven belül hárommillió példányban kelt el, a szerző előadásai pedig világszerte több ezer fős auditóriumokat töltöttek meg. Célközönsége főleg fiatal, fehér férfiakból áll, akik komoly filozófiának, egész életre szóló útmutatásnak tartják a professzor véleményeit.

Nemcsak könyveivel, hanem újabb és újabb megszólalásaival is felhívta magára a figyelmet: gyakran kritizálta a baloldali-liberális identitáspolitikát, az úgynevezett „kulturális marxizmust” és a „PC-diktatúrát”. A globális felmelegedésről is elmondta a véleményét: erősen kétkedik ugyanis a klímaváltozásban, egy ponton pedig azt is megjegyezte, hogy „nincs is olyan, hogy klíma”. Nyilvános vitákban is részt vett. Sam Harrisszel Isten létezéséről beszélgetett, az általunk is meginterjúvolt Slavoj Zizekkel pedig arról, hogy a kapitalizmus vagy a marxizmus teszi-e boldogabbá az embereket.

 

Visszataszítónak tartom azt az elméletet, hogy a nőket elnyomták a történelem során 

mondta egy ponton a nőkről, akik először a 20. században kaptak szavazójogot Amerikában. „Az a közös bennem és a nácikban, hogy a radikális baloldal ellen vagyok” – fejtegette egy másik ponton. „A propaganda leigázta a művészetet” – osztotta meg véleményét a Jégvarázs című Disney-meséről.

Egyél kizárólag húst, és menj el Oroszországba kísérleti elvonókúrára!

Ezután viszont Peterson egy időre visszavonult a nyilvánosságtól. Ennek egészségügyi okai voltak. A professzor 2016-ban autoimmun betegségére hivatkozva kezdte el szedni a leginkább nyugtatóként és altatóként használt benzodiazepint, egy idő után azonban rabjává vált a pszichoaktív szernek. Ugyanebben az évben szigorú diétába fogott, szinte kizárólag vörös húsokat evett. Ezt lánya tanácsára kezdte el, aki ismert életviteli influenszernek számít, viszont nincs semmilyen orvosi képesítése.

Peterson a tanácsára 2018-tól kizárólag marhahúst, sót és vizet fogyasztott.

Egy évre rá megpróbált leszokni a gyógyszerekről: ekkor már olyan ramaty állapotban volt fizikailag, hogy az elvonási tünetek különösen erősen jelentkeztek nála. Miután nem talált olyan orvost Észak-Amerikában, aki teljesíteni tudta volna speciális kéréseit a kezelésére vonatkozóan, szintén a lánya tanácsára Moszkvába utazott, hogy kísérleti terápián vegyen részt.

Itt ráadásul tüdőgyulladással is diagnosztizálták, majd nyolc napon keresztül kómában tartották. Négy hetet töltött intenzív osztályon. Miután jobban lett, Szerbiába utazott, ahol aztán a covidot is elkapta. Végül 2020 októberében tűnt fel újra a YouTube-on, ahol bejelentette követőinek, hogy már jól van, és készen áll újra munkába állni.

Legutóbb akkor került be a nemzetközi sajtóba, amikor végleg elhagyta a Twittert. Ez azért történt, mert azzal a kommenttel osztott meg egy képet egy plus size modellről: „Bocsánat. Nem szép. És semennyi elnyomó tolerancia nem fog ezen változtatni”. Az érzéketlennek tartott tweet alatt aztán szét is szedték a kommentelők, mire ő azzal reagált, hogy „veszélyesen őrült” platformnak nevezte a Twittert, és törölte fiókját.

Orbán Viktort diktátorjelöltnek tartja, érdemkeresztet kapott Novák Katalintól, róla szólt Berki Krisztián egyik utolsó posztja – ki az?

Vedd védelmedbe a magyar kultúra metafizikáját!

A professzor és a NER útjai a múltban többször is találkoztak. Noha korábban egy interjúban „diktátorként”, „diktátorjelöltként” és „zsarnokiként” hivatkozott Orbán Viktorra, elfogadta meghívását 2019-ben. Ekkor a Magyar Nemzetnek adott interjúban így beszélt a magyar miniszterelnökről: „amit a miniszterelnökük tenni próbál, hogy visszaadja a magyar kultúra metafizikai megalapozottságát”. Ebben az interjúban szót ejtett a magyar kormány több kedvelt témájáról is:

  • „Nem egyértelmű számomra, hogy az iszlám kompatibilis lenne a demokráciával. Nincs rá bizonyítékunk, hogy az lenne.”
  • „A kommunizmus hibája a hajlam, hogy a csoportidentitást az egyéni identitás elé helyezze, a felelősség helyét rosszul meghatározva. Ez egyre extrémebbé válik a baloldali megközelítés radikalizálódásával.”
  • „Az embernek gondoskodnia kell magáról, és szüksége van bensőséges kapcsolatokra, szüksége van családra.”

 

Novák Katalinnal is megtalálta a közös hangot, és a köztársasági elnök pár napja a Sándor-palotába hívta őt előadást tartani. Most pedig átadta neki a rangos elismerést 

a klinikai pszichológia területén végzett kiemelkedő tudományos munkája, valamint az alkotói szabadság megvédése és az ifjúság nevelése iránt kivételesen elhivatott és nagy hatású tevékenysége elismeréseként.

 

Peterson világlátására rímelnek Novák korábbi, miniszterként tett megjegyzései is, amelyeket a nők helyzetéről tett, és amelyekben Pető Andrea, az MTA doktora és a CEU oktatója szerint az individualizmust, az egyéni döntések fontosságát hangsúlyozta, miközben figyelmen kívül hagyta a társadalmi elnyomásból származó problémákat.

„Vannak a nők, és vannak a férfiak, különböző adottságokkal, de ez nem arról szól, hogy egy nőnek ma Magyarországon ne lenne éppen annyira lehetősége kiteljesedni a szakmájában, mint egy férfinak” – mondta 2020-ban Novák Katalin. Itt pedig egy idézet Petersontól: „A nők és a férfiak nem ugyanolyanok, és nem is lesznek ugyanolyanok. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet őket méltósággal kezelni.”

Orbán Viktort diktátorjelöltnek tartja, érdemkeresztet kapott Novák Katalintól, róla szólt Berki Krisztián egyik utolsó posztja – ki az?
Fotó: Carlos Osorio / Toronto Star via Getty Images

Nyitókép: Novák Katalin / Facebook

 

#Külföld#jordan peterson#berki krisztián#novák katalin#orbán viktor#individualizmus#filozófia#Portré#ma#kitüntetés#állami kitüntetés

Címlapról ajánljuk