Külföld

Politico: Orbán Viktor nem ment el az uniós vezetők vacsorájára

rtl.hurtl.hu

2024. február 1. 8:29

Uniós források szerint Orbán Viktor szereti magát az EU Góliátjával szembeszálló Dávidként beállítani.

A Politico értesülései szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök kihagyta az uniós vezetők szerda esti vacsoráját, ami a lap szerint „nem éppen a bizalom helyreállításának első és nagyszerű lépése.” A vacsora után azonban négyszemközti megbeszéléseket folytatott a Hotel Amigóban, ahol a legtöbb vezető megszállt. Találkozott Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel és – hivatalos közlések szerint – Emmanuel Macron francia elnökkel.

A lapnak magas rangú tisztviselők és diplomaták a korrupcióval és a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt befagyasztott kohéziós alapokat említették Orbán Viktor furcsa viselkedésének okaként. Állítólag a magyar kormányfő közölte a vezetőkkel, hogy már nem bízik abban, hogy ha Magyarország teljesíti a feltételeket, az Európai Bizottság feloldja az alapok zárolását.

A Politico szerint azonban nem csak a pénzről van szó, a legtöbb tisztviselő, akivel beszéltek, azt mondta: Orbán Viktor szereti magát az EU Góliátjával szembeszálló Dávidként beállítani. De ahogy David Cameron volt brit miniszterelnök bebizonyította, ezt a játékot csak annyiszor lehet eljátszani, amíg a szerencse el nem fogy, teszi hozzá a lap.

Felidézik, hogy Kaja Kallas észt miniszterelnök szerda este újságíróknak azt mondta: 

Magyarország miatt tartjuk ezt a rendkívüli ülést, és természetesen egyre nagyobb a frusztráció. Miért csináljuk ezt... És milyen eszközöket használhatunk?

Az uniós vezetők egyik lehetősége Orbán Viktorral szemben az, ha felfüggesztik Magyarország szavazati jogát az Európai Tanácsban. Kallas azonban szkeptikusan nyilatkozott, szerinte bár az érintettek teljesen nem vetik el ezt a lehetőséget, de csak óvatosan mérlegelnek. 

Hírek szerint az EU tisztviselői B-tervet készítenek elő az Ukrajnának nyújtandó segítségre arra az esetre, ha Orbán Viktor továbbra is blokkolná a megtámadott országnak nyújtandó 50 milliárd eurós segélycsomag elfogadását. 

Decemberben Orbán Viktor kiment kávézni, így nem akadályozta meg, hogy Ukrajna uniós tagjelölt legyen, ám a pénzügyi csomagot akkor megvétózta. A magyar kormányfő azt szeretné, ha nem az uniós költségvetésen belül támogatnák Ukrajnát, hanem a tagállamok külön-külön, ha pedig közös segítségnyújtás lesz, akkor évente lehessen vétózni. További részletek az RTL Híradó riportjában:


Nyitókép: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#orbán viktor#eu-csúcs#ukrajna#brüsszel#európai unió

Címlapról ajánljuk