Külföld

Miért hajolt meg Orbán Viktor Lavrov előtt Pekingben?

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 18. 9:53

A diplomáciai protokoll és etikett szerint ez azt sugallja, hogy a magyar miniszterelnök alacsonyabb rangúnak tartja magát az orosz külügyminiszternél.

Mint arról kedden az rtl.hu beszámolt, zavarbaejtő felvétel jelent meg Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin pekingi találkozójáról. A videó tanúsága szerint a magyar miniszterelnök láthatóan feszült, ideges volt, amikor az orosz elnökkel ült szemben: egymás után többször is megigazította a nyakkendőjét, fészkelődött, rendezgette az iratait, tollát.

A Kínában lezajlott orosz-magyar kétoldalú találkozó egy másik figyelemreméltó mozzanatára Gulyás Balázs hívta fel a figyelmet Twitteren:


A videón azt látni, hogy mielőtt Putyin és Orbán elfoglalják a helyüket, köszönnek a terem két oldalán felsorakozott kormánytagoknak. Orbán Viktor utolsóként Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel fog kezet. A kézfogás előtt Orbán derékból enyhén meghajol, majd fogadja Lavrov felé nyújtott kezét.

A diplomáciai érintkezések szigorú szabályai szerint ez azt jelenti, hogy a magyar miniszterelnök alacsonyabb rangú, mint az orosz külügyminiszter (lásd a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tankönyvét).

A protokoll ugyanis kimondja, hogy üdvözlésnél meghajolni csak a pápa és uralkodók (császárok, királyok) iránti tisztelet jegyéül kell. Az etikett szerint a kézfogást minden esetben a magasabb rangú kezdeményezi.

Külföldi látogatások esetében a kormánytagok rangsorában a miniszterelnököt a külügyminiszter követi, így elviekben Orbán Viktor helyes protokoll-magatartása az lett volna, ha kormányfőként meghajlás nélkül ő nyújt kezet az orosz külügyminiszternek. A videón egyébként megfigyelhető, Putyin pont így üdvözli Szijjártó Péter magyar külügyminisztert, aki mindössze enyhe biccentéssel fejez ki némi extra tiszteletadást az orosz elnök felé.

A keddi találkozóról a Gulyáságyú Média feliratozott videót tett közzé a YouTube-on, ennek elején teljes egészében megtekinthető Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin érkezése:

 

#Külföld#kínai#oroszország#magyarország#diplomácia#protokoll#orbán viktor#Szergej Lavrov

Címlapról ajánljuk