Külföld

Rápirított Kovács Zoltánra a német nagykövet a Putyin-Orbán találkozó miatt

rtl.hurtl.hu

2023. október 18. 12:55

Gulyás Gergely miniszter Pekingből reagált a német és az amerikai nagykövet bírálatára is. Azt javasolja, nézegessék a saját vezetőjük találkozóit Putyinnal.

Nem David Pressman amerikai nagykövet volt az egyetlen, akinek hozzáfűznivalója volt Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin keddi pekingi találkozójához. 

Miután Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára angolul közzétette a Twitteren a találkozóról a központi kommentárt, amit az MTI is hozott magyarul (gáz, atom, béke), Julia Gross, Németország budapesti nagykövete is reagált még kedden:


Azt írta: „Tehát Putyinnak véget kell vetnie az Ukrajna elleni agresszív háborúnak, a civilek elleni bombázásoknak, az iskolák és kórházak elleni támadásoknak, a gyerekek elrablásának? Ezt volt ugyebár a szándék, és meg is beszélték?”

David Pressman amerikai nagykövet kedden szintén a Twitteren reagált Orbán és Putyin találkozójára.

Magyarország vezetője a szövetségeseink közül egyedül úgy döntött, hogy egy olyan ember mellé áll, akinek az erői felelősek az emberiség elleni bűncselekményekért Ukrajnában. Miközben Oroszország az ukrán civileket támadja, Magyarország az üzletért könyörög

– írta Pressman, aki korábban is kritizálta már a kormányt. Erre szerdán Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter reagált az ATV-nek: Gulyás Gergely javasolja David Pressmannak, hogy „nézegesse” a Biden-Putyin találkozók képeit. Gulyás szerint az amerikai nagykövet illetéktelen abban, hogy a magyar külpolitikát meghatározza, mert az a magyar kormány feladata. 

Gulyás reagált a német nagykövet felvetésére is:

a német nagykövet talán furcsa formában feltett kérdésére kielégítő választ tudunk adni, igen, ezért találkozott a magyar miniszterelnök az orosz elnökkel 

– közölte. Emellett azt ajánlotta Grossnak, hogy „azokat a beszélgetéseket olvasgassa, amelyeket a saját kancellárja folytatott a háború kezdete óta az orosz elnökkel”. 

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

#Külföld#gulyás gergely#orbán viktor#vlagyimir putyin#orosz-ukrán háború#peking#putyin-orbán találkozó#julia gross#david pressman#nagykövet#diplomácia#németország#egyesült államok

Címlapról ajánljuk