Külföld

Nehogy visszatérjen a sírból: arccal lefelé, összekötözött bokákkal temettek el egy középkori lányt

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 17. 19:49

Annak idején a „másokat” temették el így. Ez a lány feltehetően alacsony társadalmi rangú volt.

A délkelet-angliai Conington falu közelében 2016 és 2018 között végeztek ásatásokat brit régészek, akik most publikálták a vizsgálatuk eredményeit is, írja a CNN.

A Museum of London Archaeology közölte, hogy egy fiatal középkori lányt arccal lefelé temettek el, a bokáit pedig feltehetően összekötözték. Ez a régészek szerint amolyan biztonsági intézkedés volt annak érdekében, hogy a lány „nehogy visszatérjen a sírból”.

A 15 éves lány holttestét egy gödörben találták meg. Bár a kora középkori Angliában nem voltak meghatározott temetkezési hagyományok, abban az időben általános gyakorlat volt, hogy az elhunytak testét felfelé fordítva helyezték el – tette hozzá a múzeum.

Az arccal lefelé temetkezés feltehetően a „másság” társadalmi kifejezése volt, a kora középkori társadalmon kívülinek tekintett emberek számára fenntartott temetkezési gyakorlat. Ide tartoznak azok, akik másképp néztek ki vagy viselkedtek, mint a közösség többi tagja, az alacsony társadalmi státuszúak, valamint az erőszakos vagy váratlanul elhunyt személyek

– írták közleményükben, és hozzátették, hogy csontspecialistáik bizonyítékokat találtak arra, hogy a lány alacsony rangú volt, és gyanítják, hogy hirtelen vagy váratlanul halt meg, mivel a csontja nem mutatták hosszú vagy súlyos betegség jeleit. 

A közlemény szerint bizonyítékot találtak arra is, hogy a lány gyermekkori alultápláltságban szenvedett és gerincízületi betegsége volt, amit súlyosbíthatott, hogy már fiatal korában kemény fizikai munkát végzett.

A lány csontváza egyike volt annak a 62 holttestnek, amelyet a régészek korábbi, ismeretlen temetőkben találtak.

Nyitókép: MOLA

#Külföld#régész#ásatás#középkor#lány#temetés#egyesült királyság#régészek

Címlapról ajánljuk