Külföld

Lada Niván jár az orosz milliárdos, akihez a Mészáros Lőrincék által használt luxusjachtot kötötték

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 9. 10:56

A luxusjacht mögött egy Putyin-közeli orosz bányamágnás alakja sejlett fel, aki nem került nyugati szankciós listákra, de az ukrajnai szankciók sem akadályozzák sok mindenben. Időközben kiderült: máltai cégadatok szerint a jacht tulajdonosa július 5-e óta a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó lízingcég.

Mint arról beszámoltunk, az olasz partoknál hajózott Mészáros Lőrinc és családja egy vadonatúj, 27 milliárd forintba kerülő luxusjacht fedélzetén. A 444 munkatársa fotókat és videófelvételt is készített a 62 méter hosszú, Rose d’Or, azaz Arany Rózsa névre keresztelt hajóról. A Mészáros Csoport azt írta a jachtozásról, hogy nem tudnak érdemi tájékoztatást adni, mert „Mészáros Lőrinc magánemberként vette igénybe a szolgáltatást”, és a magánélet tisztelete egy közszereplőt is megillet.

A hvg360 portrét közölt arról az orosz bányamágnásról, akivel az első hírek a Mészárosék által használt luxusjachtot összekötötték. 

Frissítés: Időközben máltai cégadatok alapján a Szabad Európa azt írta, hogy július 5-e óta a hajó tulajdonosa a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó lízingcég.

Egy jachtokkal foglalkozó szakportál ugyanakkor korábban azt írta, hogy a Rose d’Or luxusjacht tulajdonosi háttere kusza, de valójában Konsztantyin Sztrukové egy magyar lízingcégen keresztül. 

Sztrukov üzleti hátteréről a hvg360 azt írja: 1997-ben az orosz UGC, a világ harmadik legnagyobb aranybányászattal foglalkozó vállalatának vezetője, 2003-ra pedig már a többségi tulajdonosa lett. Az aranybányái mellé szénbányákat is vásárolt, az orosz Gyáriparosok és Vállalkozók Szakszervezetének elnökeként pedig belépett Vlagyimir Putyin pártjába, az Egységes Oroszországba, de Putyinnal 2012-ben összetűzésbe került. Üzleti karrierje azonban szárnyalt tovább, 2020-ban az UGC-n keresztül bevásárolta magát a londoni székhelyű, orosz állami aranybányavállalatként működő Petropavlovszk nevű cégbe.

A lap megjegyzi, hogy a cseljabinszki régió Plaszt városában a milliárdos fehér Lada Nivával jár: ha a jármű feltűnik, mindenki tudja, hogy a régió legbefolyásosabb üzletembere, Sztrukov jött el közéjük.

2021-re Sztrukov lett a Forbes szerint Oroszország leggazdagabb köztisztviselője, mert képviselőként régóta bent ül a Cseljabinszki Terület Törvényhozó Gyűlésében. 

Sztrukov mindezidáig nem került nyugati szankciós listára, az ukránok szankciói pedig nem tiltották ki őt sem az európai, sem az amerikai piacról, így nem zárult el tőle annak a lehetősége sem, hogy 2023-ban megvegye a Rose d’Or-t, majd kiadja azt, írja a portál.

 

Nyitókép: MTI

#Külföld#mészáros lőrinc#rose d'ort#konsztantyin sztrukov#vlagyimir putyin#oroszország#oligarcha#JACHT

Címlapról ajánljuk