Külföld

Késsel rontottak a résztvevőkre egy kanadai egyetem társadalmi nemek kurzusán

rtl.hurtl.hu

2023. június 29. 14:24

Az elkövető maga is az egyetemi közösség tagja.

Megkéseltek egy tanárt és két diákot a kanadai Waterloo egyetemén egy társadalmi nemekről szóló (gender studies) szemináriumon – írja az AP hírügynökség.

Az eset szerdán történt, a megtámadott egyetemi polgárok sérülései nem életveszélyesek. Az elkövetőt őrizetbe vették, indítéka egyelőre nem világos. Az egyetem kommunikációért felelős alelnöke közölte: az elkövető az egyetemi közösség tagja, de nem árulta el, hogy diák-e.

Az egyetem egyik hallgatója elmondta: a támadó besétált a terembe, megkérdezte a tanártól, hogy ő tartja-e az órát, és amikor az igennel felelt, az elkövető kést rántott. Ekkor mindenki kiszaladt a teremből, de a szemtanú szerint egy diákot a karján megszúrt a támadó. Azt nem tudja, hogy a tanárral mi történt.

A társadalmi nemek tanulmányának oktatását rendszeresen érik politikai támadások. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes például évekkel ezelőtt képtelenségnek nevezte a „társadalmi nem” fogalmát, szerinte ugyanis biológiailag determinált, hogy valaki férfinak, vagy nőnek születik. Csakhogy a társadalmi nemek tanulmánya valójában nem azzal foglalkozik, hogy az egyik vagy másik nemhez tartozás választás kérdése lenne, hanem azt kutatja, hogy a társadalom a biológiai nem alapján milyen szerepeket vár el az egyéntől.

Nyitókép (illusztráció: coldsnowstorm / E+ / Getty Images

#Külföld#kanada#egyetem#késelés#társadalmi nemek

Címlapról ajánljuk